open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Suprugu udarao crijevom, polijevao hladnom vodom, po noći je tjerao iz kuće
Muškarac je od početka jula 2015. do kraja marta 2019. godine u porodičnoj kući učestalo verbalno i tjelesno napadao svoju suprugu
Faktor/Slobodna Dalmacija
10.03.2024. u 15:02
get url
text
Muškarac je pravomoćno proglašen krivim za niz kaznenih djela
Muškarac je pravomoćno proglašen krivim za niz kaznenih djela
Porodičnom nasilniku iz Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj, koji je četiri godine zlostavljao suprugu uz verbalno i fizičko nasrtanje, povećana je kazna i iz uvjetne preinačena u kaznu zatvora.
Osuđenom 47-godišnjaku je tako umjesto godine dana uvjetne kazne određena kazna od godine i dva mjeseca, piše Slobodna Dalmacija.
Od toga mora odslužiti pola godine bezuvjetnog zatvora, a ostatak od osam mjeseci se neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja u trajanju od tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.
Pravomoćno je proglašen krivim za niz kaznenih djela na štetu svoje tadašnje supruge i dvoje maloljetne djece.
Muškarac je od početka jula 2015. do kraja marta 2019. godine u porodičnoj kući učestalo verbalno i tjelesno napadao svoju suprugu.
Vrijeđao je da je "kurva, drolja, da ne vrijedi ništa, da je luda, da ništa ne zna".
Optuživao je da ima ljubavnika, te je učestalo udarao zatvorenom šakom i otvorenim dijelom dlana po glavi i drugim dijelovima tijela zbog čega je imala modrice po cijelom tijelu.
Kako se dalje navodi, početkom decembra 2018. godine muškarac je po hladnom vremenu ispred kuće svoju suprugu zalio kantom hladne vode kako bi je spriječio da ide na posao.
Zatim je tokom februara 2019. oko jedan sati iza pola noći, nakon svađe u spavaćoj sobi, u pidžami suprugu istjerao iz kuće i zaključao vrata.
Tako odjevena je po hladnom vremenu stajala vani 30 minuta, dok je konačno suprugov otac nije pustio da uđe.
U više navrata je tokom navedenog perioda u prisustvu zajedničkog malodobnog djeteta i usvojenog sina, suprugu vrijeđao pogrdnim riječima, te su djeca majku gledala kako plače zbog toga.
Sve je kulminiralo krajem marta kada se supruga vratila s posla i primijetila da je mašina za pranje veša pokvarena te je o tome razgovarala s njegovom majkom.
Nasilnik je počeo vikati na suprugu prevrnuvši mašinu prema njoj. Tada je iščupao gumeno crijevo iz perilice te je s njime u ruci zamahnuo prema supruzi u namjeri da je udari po licu.
Kada mu je okrenula leđa kako bi zaštitila lice, crijevom je udario najmanje tri puta po leđima, pri čemu je zadobila krvni podljev.
Nakon toga je supruga pobjegla od kuće i napustila bračnu zajednicu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.