open-navfaktor-logo
search
Naknadno saopćenje
Suspendovana četiri policajca na Kosovu zbog slučaja ranjavanja Srbina
Policija Kosova saopćila je da su suspendovana četiri policajca, od kojih se jedan tereti da nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju ranjavanja jedne osobe srpske nacionalnosti vatrenim oružjem sinoć na mostu Bistrica u općini Leposavić, na sjeveru Kosova.
11.04.2023. u 18:53
get url
text

Policija Kosova je ranije danas demontovala da je umiješana u razmjenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja u incidentu koji se dogodio sinoć u kasnim satima.

Povrijeđeni se nalazi na liječenju u bolničkom centru u Sjevernoj Mitrovici i nije životno ugrožen.

Kako je navedeno u naknadnom saopćenju, kao rezultat neprekidnih istraga i angažovanja policijskih jedinica na mjestu incidenta, kao i uvidom u priložene dokaze, omogućeno je pribavljanje dokaza koji ukazuju na sumnju u moguću umiješanost policijskog službenika u pucnjavu.

- Na osnovu dostavljenih informacija i dokaza, preduzete su mjere suspenzije policijskog službenika, pošto nije prijavio slučaj i svoje učešće u slučaju, zbog čega je Policija Kosova izdala obavještenje da nije umiješana u razmjenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja. Također, mjere suspenzije su preduzete i protiv još tri službenika koji su moguće umiješani u slučaj - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je u cilju daljeg informisanja javnosti o postupanju policije i nalazima službenih istraga u vezi sumnje da je u ovaj slučaj umiješan policijski službenik, Policija Kosova, po zakonskim procedurama, odmah obavijestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

Istovremeno, Policija Kosova će blisko sarađivati sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužilaštvom, kako bi nastavili da pozivaju na odgovornost policajce, koji krše pravila i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

VEZANI TEKST - Na sjeveru Kosova ranjen Srbin, Kosovska policija saopćila da nema ništa s pucnjavom

U vezi ovog incidenta reagovala je Srpska lista koja je najoštrije osudila "pokušaj ubistva" Srbina Milana Jovanovića od specijalaca Policije Kosova na mostu, na putu Sjeverna Mitrovica – Leposavić.

Srpska lista zahtijeva najhitnije povlačenje svih specijalnih jedinica koje su, kako kažu, nelegalno prisutne na sjeveru Kosova. Srpska lista je pozvala međunarodne predstavnike da najhitnije osude "divljanje parapolicijskih jedinica" koje sprovode represiju nad običnim građanima.

Specijalne jedinice Policije Kosova prisutne su na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, od kada su policajci iz srpske zajednice sa sjevera Kosova, zajedno sa Srpskom listom krajem prošle godine napustili kosovske institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.