open-navfaktor-logo
search
Analizirali Vulina i Dačića
Švicarski list upozorava na zvuk 90-tih iz Beograda: Bosna je "islamska država", a kosovski Albanci "crnčuge" Balkana
- Bosna je "islamska država", a kosovski Albanci neka vrsta "crnčuga" Balkana: dvojica srpskih ministara daju oduška mržnji - piše švicarski list Tagesanzeiger o ispadima Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.
08.10.2020. u 16:15
get url
text

- Dačić je devedesetih bio Miloševićev portparol, dakle razumije se u propagandu. U intervjuu za privatnu televiziju Happy TV, srpski šef diplomatije je rekao da su Srbi prave žrtve u Bosni jer postoji opasnost da susjedna zemlja postane "islamska država". "Ali to nećemo dozvoliti". Nažalost, rekao je Dačić, njegovim sunarodnjacima nedostaje talent da se predstave kao žrtve - piše Tagesanzeiger.

Autor članka Enver Robelli podsjeća da je Dačić nazvao političke vođe bosanskih muslimana "ajatolasima" te "indirektno optužio za veleizdaju sunarodnjake koji su surađivali s pravosuđem kako bi se otkrile masovne grobnice s tijelima kosovskih Albanaca".

U tekstu se dodaje da je bivši srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio Dačićeve izjave kao "gluposti" i nastupe "klauna" koji govori kao u vrijeme Miloševića.

- Ulje na vatru je dolio ministar obrane Aleksandar Vulin pežorativnom opaskom o kosovskim Albancima. U jednom službenom saopćenju ih je nazvao "Šiptarima". Taj izraz je usporediv s rasističkom uvredom "crnčuga" za crne Amerikance. Beogradsko pravosuđe je 2018. u jednoj presudi došlo do zaključka da je pojam "Šiptar" politički nekorektan i uvredljiv.

Ali za Vulina to nije razlog da upristoji riječnik. Naprotiv. Kao njegovi sekundanti ukazuju se najvažniji masovni mediji u zemlji koji stalno upozoravaju na zle "Šiptare", koji će navodno uskoro objaviti rat Srbiji i koji bi mogli na prepad uništiti Srbe - dodaje se u Tagesanzeigeru.

Vulin je u tekstu opisan kao čovjek koji je u beogradskoj Vladi zadužen za oštre tonove.

- Nikada nije služio vojsku, ali se često pojavljuje u paravojnim uniformama. Sebe vidi kao ljevičara, idol mu je Che Guevara, a u njegove junake se ubrajaju osuđeni srpski ratni zločinci i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke koji je opravdavao Miloševića.

- I Vulin i šef socijalista Dačić u Srbiji važe kao rusofilne galamdžije. Nejasno je još da li će biti u novoj Vladi. Šef države Aleksandar Vučić uvjerljivo je dobio izbore krajem juna i u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom. Nije upućen na podršku malih stranaka poput Dačićeve i Vulinove - zaključuje švicarski list.

Najčitaniji njemački tabloid Bild na svojim internetskim stranicama donosi tekst o odluci da Ana Brnabić ostane premijerka.

- Politički važi kao pomoćnica koja ispunjava želje predsjednika i šefa SNS-a Vučića. On u Srbiji sve važne odluke donosi sam.

Tekst se fokusira na očito pikantniju temu za ovaj tabloid – seksualnu orijentaciju Ane Brnabić.

- Oko 80 posto stanovništva u ovoj balkanskoj državi su pravoslavni kršćani. To je jedan od razloga što je homoseksualnost u Srbiji i dalje tabu. Srbija je svjetlosnim godinama udaljena od registriranih partnerstava ili homoseksualnih brakova, iako ima premijerku koja je lezbejka.

- Ona se pak uopće ne izjašnjava o mogućem zakonskom priznavanju homoseksualnih parova - primjećuje Bild.

- Kaže da kao premijerka predstavlja srpsku Vladu i zato ne može iznositi "lično mišljenje". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.