open-navfaktor-logo
search
Top tema
Svjetski mediji pišu o šokantnom Kolindinom intervjuu o migrantima
Predsjednica RH je priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša
16.07.2019. u 10:55
get url
text

Izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako hrvatska policija vrši pushback migranata i pritom koristi nasilje, što je u Hrvatskoj prvi objavio Index.hr, postale su tema svjetskih medija. 

Kolinda je tokom svojeg boravka u Švicarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback."

Problem je u tome što je provođenje pushbacka protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korištenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu. Ukratko, predsjednica RH je priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

Guardian: Prva službena potvrda nakon mjeseci poricanja

Sada o tome piše i Guardian u članku pod naslovom "Hrvatska policija koristi nasilje da bi protjerala migrante, kaže predsjednica" u kojemu se ističe da je poznata međunarodna organizacija Human Rights Watch zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu. 

-Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primjenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH", piše Guardian i dodaje kako je Kolindino priznanje "prva službena potvrda nakon mjeseci službenog poricanja."

O Kolindinim izjavama piše i Deutsche Welle (DW) koji ističe da je "Hrvatska sistemski poricala da ilegalno deportira izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu", ali da je "hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice." 

Deutsche Welle: Šokantno priznanje hrvatske predsjednice

DW ističe da je Hrvatska članica EU-a od 2013. te da želi ući u Schengensku zonu te da je "postalo jasno što su sve tamošnje vlasti spremne učiniti da bi to postigle." DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignorira sve izvještaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima provodi hrvatska policija, no da je SRF objavio reportažu koja dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH.

Kolinda je, smatra DW, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mjesecima, u osnovi priznajući da policija provodi nasilni pushback migranata u BiH. DW citira Jelenu Seras iz Amnesty Internationala koja ističe da je "priznanje hrvatske predsjednice šokantno" te da je skandalozno što je Kolinda pokušala politiku pushbacka predstaviti kao legalnu.

Ni Kolinda ni MUP nisu demantirali njeno priznanje iz Švicarske

Vijest o Kolindinim izjavama u kojima je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom protjeruje migrante prenijeli su i brojni drugi svjetski portali, poput MSN-a, US Breaking News itd.

Znakovito je da je Kolinda te izjave za SRF dala prije sedam dana i da od tada nije bilo nikakvog demantija iz Ureda predsjednice.

Ni MUP se nije oglasio u vezi s Kolindinim izjavama i ustvrdio, kao prethodnih mjeseci, da nije tačno da policija silom protjeruju migrante u BiH, što je nezakonito. Kolinda je svojim priznanjem zapravo posve razotkrila hrvatsku politiku, te sada više niko iz vlasti ne demantira da Hrvatska svojim ponašanjem prema migrantima krši njihova ljudska prava, te međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.