open-navfaktor-logo
search
Provincija Khan Younis
Tijela 50 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska izvučena iz masovne grobnice
Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. porastao je na 34.097
AUTOR: Autor: Anadolija
21.04.2024. u 13:25
get url
text
Masovna grobnica
Masovna grobnica
FOTO: Anadolija
Palestinska agencija za civilnu odbranu u Pojasu Gaze saopćila je kasno u subotu da su tijela 50 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska izvučena iz masovne grobnice u južnoj provinciji Khan Younis.
- Danas su naši timovi u provinciji Khan Younis otkrili tijela 50 mučenika različitih starosnih grupa koje su okupacione snage prikupile i zajedno pokopale u bolnici Nasser- navodi se u saopćenju.
Ističe se da se još tijela nalazi u masovnim grobnicama i pod ruševinama, te da timovi civilne zaštite nastavljaju s potragom i izvlačenjem.
Izraelska vojska objavila je povlačenje iz Khan Younisa 7. aprila nakon četiri mjeseca kopnene operacije s ciljem vraćanja izraelskih talaca koje drži palestinska grupa otpora Hamas, ali je napustila grad bez postizanja svojih ciljeva.
Izraelska operacija ostavila je velika razaranja na putevima, kućama i infrastrukturi.
Palestinci u Khan Younisu evakuisani su tokom kopnene operacije u područja u blizini Rafaha i centralnih područja u Deir al-Balahu, gdje su potražili sklonište u šatorima i centrima za raseljavanje kao što su škole i bolnice. 
Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. porastao je na 34.097, dok je 76.980 povrijeđeno. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.