open-navfaktor-logo
search
Trilateralni sastanak
Tirana: Građani organizirali proteste zbog "malog Šengena", protive se Vučićevom dolasku
Sutra će učesnici zajedno obići Drač, gdje je bio epicentar razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju krajem novembra, a potom će biti održan susret lidera Zapadnog Balkana
20.12.2019. u 18:48
get url
text

Danas se u Tirani održava trilateralni sastanak kojem prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Sutra će učesnici zajedno obići Drač, gdje je bio epicentar razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju krajem novembra, a potom će biti održan susret lidera Zapadnog Balkana.

Također, predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović će učestvovati sutra na sastanku u okviru trilateralne inicijative Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije o tzv. "malom Šengenu".

Povodom ovog sastanka u Tirani se održavaju i protesti građana. Demonstranti nose transparent sa zastavom velike Albanije, albansku zastavu, zvižde i uzvikuju poruke nezadovoljstva, a spominju i Vučića.

Aktivisti uzvikuju da je "Kosovo srce Albanije", te kako prenosi portal B92, uzvikuju i da je "mali Šengen velika Srbija", albanskom premijeru Ediju Rami poručuju da radi protiv interesa Kosova, a u korist "velike Srbije", a Vučiću da prestane da negira masakr u Račku nad civilima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel neće učestvovati na ovom sastanku, iako je to ranije najavljivao albanski premijer Edi Rama.

Inicijativu za uklanjanje prepreka za protok roba, usluga, ljudi i kapitala pokrenuo je Vučić, koji je prije dva mjeseca u Novom Sadu na toj inicijativi okupio premijere Sjeverne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Ramu. A na sastanku u Ohridu postignut je dogovor kojim se započinje realizacija inicijative, sa ciljem da se unaprijedi investicioni ambijent u zemljama koje su uključene u inicijativu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.