open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Trostrukog ubicu u Splitu hvatalo 150 policajaca, on ispalio 36 metaka
Prilikom hapšenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije i nad njim i u ovom trenutku traje intenzivno kriminalističko istraživanje
12.01.2020. u 13:57
get url
text

Splićanin Filip Zavadlav, koji je u subotu u centru grada ubio trojicu mladića na motorima, ispalio je 36 metaka te oštetio dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, izvijestila je u nedjelju splitska policija.

Protiv njega će, osim kaznene prijave za ubistvo, biti podnesena i ona za općeopasnu radnju s obzirom na to da su tokom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada počinitelja, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je policija iznijela detalje slučaja trostrukog ubistva, te odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih grupa.

Zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević je, govoreći o razrješenju tog trostrukog ubistva, rekao da su nakon saznanja o ubistvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhvatili ubicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravnosti je čekao i helikopter.

-Prilikom hapšenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije i nad njim i u ovom trenutku traje intenzivno kriminalističko istraživanje. Naša reakcija na jučerašnji događaj je bio angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja što je rezultiralo hapšenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli - kazao je Srdarević.

Da je snimak mogućeg osumnjičenika koja je objavljena na internetu pomogla policiji prilikom hvatanja počinitelja potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su tu snimku proslijedili svim policajcima na terenu.

Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubistva, kao i da trenutno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze sa ubistvom, prenosi Fena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.