open-navfaktor-logo
search
Dolaze bh. građani i ambasadori
U Ambasadi Irana u Sarajevu otvorena Knjiga žalosti: Naša snaga i moć će i dalje biti velike
AUTOR: Anadolija
21.05.2024. u 11:56
get url
text
FOTO: AA
Povodom pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, u Ambasadi Irana u Sarajevu otvorena je Knjiga žalosti.
Od jutarnjih sati u Knjigu žalosti upisuju se bh. građani i ambasadori država u Bosni i Hercegovini.
Ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman zahvalio se bh. političarima i reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću na riječima saučešća koje su uputili nakon ovog tragičnog događaja.
- Povodom pogibije ajatolaha doktora Raisija, predsjednika Islamske Republike Iran, i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz imama Ayatollaha Al-Hashema, danas je u prostorijama Ambasade Irana otvorena Knjiga žalosti - rekao je Torkaman.
FOTO: AA
Naveo je da svi zainteresovani mogu doći i upisati se u Knjigu žalosti.
- Želim izraziti nadu da će prijateljstvo između dvije zemlje, između naroda Islamske Republike Iran i Bosne i Hercegovine, uvijek biti postojano, održivo i u korist ovih zemalja i njihovih naroda - poručio je Torkaman.
Govorio je i o stanju u državi nakon smrti Raisija i drugih zvaničnika.
- Narod Irana je uvijek cijenio ljude koji su mu služili. Što se tiče naše zemlje, uz rukovodstvo vrhovnog lidera, nikakav vakuum se neće pojaviti unutar zemlje. Naša snaga i moć će i dalje biti velike i bit ćemo još jači - naglasio je Torkaman.
FOTO: AA
Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio zbog loših vremenskih uvjeta dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.
Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.