open-navfaktor-logo
search
Nema gužvi
U BiH otvorena birališta za izbore za Evropski parlament
AUTOR: Fena
09.06.2024. u 08:51
get url
text
FOTO: Fena
U Bosni i Hercegovini u nedjelju su otvorena birališta na kojima hrvatski državljani u našoj zemlji mogu glasati za zastupnike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske.
Sva birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini su otvorena, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.
-  Birači dolaze, glasaju, sve je redovno, nema nikakvih problema, nema gužvi. Glasa se normalno, ne čeka se. Ljudi koji trebaju potvrdu, dobiju je – kazao je konzul.   
Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar "Sv. Franjo" u Tuzli, Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, Osnovna škola "Vitez" u Vitezu, te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.
Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na evropskim izborima te biraju 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.
Za 12 mjesta u Evropskom parlamentu u Hrvatskoj se takmiči 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne liste, s ukupno 300 kandidata.
Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH za Fenu su ranije potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.
- Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima - poručili su iz Ambasade.
Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati.
Prvi rezultati izbora za Evropski parlament znat će se večeras u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.