open-navfaktor-logo
search
Mogu glasati na 37 biračkih mjesta
Sutra izbori za Evropski parlament: U BiH aktivno registrirano 100 hiljada hrvatskih birača
AUTOR: Fena/Faktor
08.06.2024. u 12:11
get url
text
FOTO: Dejan Rakita/Pixsell
U nedjelju, od 7 do 19 sati, bit će otvorena birališta na kojima će građani Evropske unije birati zastupnike u Evropskom parlamentu. Na izbore će izaći i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati na nekom od 37 biračkih mjesta u sedam gradova i općina gdje djeluju diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske.
Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH za Fenu su potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.
- Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasovati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima - podsjetili su iz Ambasade.
Kod organizacije biračkih mjesta nema nikakvih problema
Dosadašnji izbori pokazali su, kažu iz Ambasade Republike Hrvatske, kako hrvatski birači u Bosni i Hercegovini aktivno učestvuju na izborima u Republici Hrvatskoj.
- Kako glasanjem na evropskim izborima glasači ostvaruju svoje demokratsko pravo na učešće u odlukama o budućnosti Evrope, očekujemo jednako dobru motiviranost i izlaznost i na biralištima u Bosni i Hercegovini - poručili su.
Birači iz Bosne i Hercegovine svoje će biračko pravo moći ostvariti na sljedećim lokacijama: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar "Sv. Franjo" u Tuzli, Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, Osnovna škola u Vitezu i Školski centar "fra Martina Nedića" u Orašju.
Sva biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.
Kod organizacije biračkih mjesta nema nikakvih problema, ističu iz Ambasade. Sve ide planiranom dinamikom kako bi biračka mjesta bila spremna za izborni dan.
- Sve aktivnosti oko provedbe izbora provode se temeljem saglasnosti Vijeća ministara BiH o održavanju izbora, koja je dobivena početkom maja. Sve aktivnosti planiraju se i provode u komunikaciji s mjerodavnim državnim, entitetskim i lokalnim institucijama. Dosadašnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno i vjerujemo kako će to biti i ovim izborima - zaključili su iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH.
Inače, ovo su četvrti izbori za hrvatske zastupnike u Evropskom parlamentu. Prvi su održani 2013. godine, a posljednji 2019. godine.
VMBiH nije omogućilo glasanje državljanima Slovenije, Rumunije i Poljske
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije postiglo dogovor koji bi omogućio građanima Slovenije, Rumunije i Poljske koji žive u našoj zemlji da glasaju na evropskim izborima u nedjelju.
Slovenačka ministrica vanjskih poslova Fajon nazvala je blokadu neprihvatljivom, te je ministarstvo zbog toga pozvalo na raspravu privremenu otpravnicu poslova BiH u Sloveniji. Fajon je odluku BiH okarakterizirala kao ispolitizovan potez, jer je u raspravu uvela glasanje o Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici.
I predsjednica Republike Nataša Pirc Musar ocijenila je da je blokada neprihvatljiva.
- Žžalim zbog neshvatljivog neuspjeha da ministri iz entiteta Republika Srpska pristanu na održavanje izbora za EU u slovenačkoj ambasadi u Sarajevu - dodala je.
Pirc Musar je istovremeno upozorila da ovakvi potezi dodatno koče evropski napredak Bosne i Hercegovine, te izrazila očekivanje da će Bosna i Hercegovina poštovati vladavinu prava, saopćeno je iz kabineta predsjednice Slovenije.
Prema podacima slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u poseban birački spisak za evropske izbore upisano je 1.977 birača sa pravom glasa - slovenačkih državljana sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.