open-navfaktor-logo
search
Napadači bili na motociklima
U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Kolumbiji ranjeno šest osoba, među kojima i dva policajca
AUTOR: Anadolija
21.05.2024. u 09:40
get url
text
FOTO: AA
Najmanje šest osoba, među kojima i dva policajaca, ranjeno je u bombaškom napadu na policijsku stanicu na jugozapadu Kolumbije.
Napad je izveden ručno izrađenom bombom u blizini hotela u gradu Moralesu u administrativnom regionu Cauca. U regiju je poslat veliki broj sigurnosnih snaga.
Prema riječima očevidaca, napad su izvršile osobe na motociklima. Ubrzo nakon eksplozije, u policijskoj stanici se mogla čuti pucnjava.
Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro izjavio je da je napad "neprihvatljiv" i naredio vojsci da djeluje.
Petro, koji je nedavno donio važnu odluku zbog porasta napada na snage sigurnosti te smijenio visokorangiranog vojnog generala.
Prema vijestima u kolumbijskim medijima, za napad su odgovorni pripadnici Estado Mayor Central (EMC), koji se sastoje od bivših pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).
Predsjednik Petro naredio je hvatanje Ivana Mordisca, jednog od bivših čelnika FARC-a, s kojim je prekinuo pregovore o prekidu vatre, 22. marta ove godine.
Mirovni sporazum, kojim je okončan sukob s FARC-om koji je trajao duže od 50 godina, potpisali su kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i bivši lider FARC-a Rodrigo Londono 24. novembra 2016. godine u pozorištu Kolon u glavnom gradu Bogoti.
Uprkos mirovnom sporazumu između države i FARC-a, neki bivši komandanti i članovi FARC-a koji su u sukobu sa organizacijom nastavljaju svoje oružane akcije.
Članovi EMC-a, predvođeni Nestorom Gregoriom Verom, poznatim kao Ivan Mordisco, nisu učestvovali u mirovnom sporazumu potpisanom sa državom u novembru 2016. godine i nastavili su sa napadima.
Prema pisanju domaćih medija, EMC, koji ima više od 3.500 članova, od kojih je oko 2.200 naoružano, prisutan je i u Venecueli i Ekvadoru, kao i na zapadu, istoku i u centralnoj Kolumbiji, a finansira se putem droge, krijumčarenja i iznude.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.