open-navfaktor-logo
search
Suficit u budžetu
U Crnoj Gori najviše dnevnooboljelih, ali turistička sezona "brutalna"
Crnogorski epidemiolozi potvrdili su novih 332 slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj oboljelih u posljednja četiri mjeseca te se čak govori o novom valu zaraze. 
11.08.2021. u 13:35
get url
text

S druge pak strane, crnogorski ministar finansija ustvrdio je ta zemlja ima "brutalnu" turističku sezonu te milionski suficit državnog budžeta.

Među oboljelima je 41 turist i to većinom iz Budve i Ulcinja, dva primorska grada koji bilježe najveći turistički promet ovog ljeta. Budva se s 2.635 oboljelih na 100 hiljada stanovnika našla u crvenoj zoni.

Istovremeno je zabilježen rast broja pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih, koji je do sada bio u prosjeku ispod pet posto, na 9,95 posto u srijedu.

Da je situacija složena potvrdio je i direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je ustvrdio da je ponovno uspostavljena lokalna transmisija te da se može govoriti o novom valu zaraze.

- Epidemiološka situacija svakim danom je sve složenija. U svim evropskim zemljama došlo je do rasta broja oboljelih, što je slučaj i u Crnoj Gori, pa se može govoriti i o novom valu epidemije - rekao je Galić za RTCG.

Crna Gora je početkom augusta, kada je broj zaraženih počeo rasti, zabranila ulazak u ugostiteljske objekte osobama koje nisu vakcinisane ili nemaju negativan test na koronavirus.

Potvrda o vakcinisanju ili negativan test uvjet su i za ulazak u noćne i disko klubove, ali i na muzičke festivale koji su planirani u drugoj polovici augusta u gradovima na crnogorskoj obali.

Crna Gora do sada je potpuno imunizirala više od trećine odraslog stanovništva i na začelju je liste evropskih država po broju vakcinisanih. U želji da potakne stanovnike Crne Gore da se vakcinišu, vlada u Podgorici dat će svima koji prime vakcinu u augustu turistički vaučer od 50 eura koji mogu iskoristiti u privatnom smještaju ili u hotelima u većinskom državnom vlasništvu.

Vladina politika otvorenih granica sve češće je na udaru opozicionih stranaka koje tvrde da je izvršna vlast time što je turistima omogućila da bez uvjeta ulaze u Crnu Goru finansije stavila ispred zdravlja stanovništva.

S druge strane, ministar finansija Milojko Spajić ustvrdio je da Crna Gora ima "brutalnu" turističku sezonu te milionski suficit državnog budžeta.

- Mi imamo sezonu koja je brutalna ove godine. Samo u julu smo imali 43 miliona suficita, to je historijski maksimum - rekao je Spajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.