open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U islamskom centru u Zagrebu obilježena mubarek noć Lejlutu-l-Mi'radž i godišnjica zemljotresa u Turskoj
U islamskom centru u Zagrebu održan je prigodni mevludski program povodom mubarek noći Lejlutu-l-Mi'radža, pri čemu je odana posebna počast žrtvama zemljotresa u Turskoj povodom godišnjice ove katastrofe, javlja Anadolija.
06.02.2024. u 20:18
get url
text

Obilježavanje Lejlutu-l-Mi'radža i molitva za sve žrtve zemljotresa, koji je prije godinu dana odnio brojne živote u Turskoj, održana je u zagrebačkoj džamiji u zajedničkoj organizaciji turskog Diyaneta i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović naglasio je kako je večerašnja noć Lejlutu-l-Mi'radž za muslimane teološki vrlo značajna, no kako je riječ i o godišnjici razornog zemljotresa koji je prošle godine zadesio Tursku.

 

- Večeras ćemo se prisjetiti 53.000 poginulih, za njih ćemo se moliti, kao i za Gazu i Palestinu. Raduje me da imamo goste iz Turske, da ćemo večeras zajedno provesti noć i uputiti još jednu molitvu ili dovu za spas svih dobrih ljudi na zemaljskoj kugli - izjavio je muftija Hasanović.

Savjetnik za vjerska pitanja ambasadora Turske u Zagrebu Ahmet Hamdi Susoglu istaknuo je kako je ovo važan događaj, ne samo zbog Lejlutu-l-Mi'radža već i zbog godišnjice zemljotresa koji je pogodio dijelove Turske na današnji dan 2023. godine.

- Prije svega, prisjećamo se žrtava koje smo izgubili u zemljotresu, ali obilježavamo i večer Lejlutu-l-Mi'radž te šaljemo svoje molitve žrtvama zemljotresa, kao i izraze suosjećanja članovima njihovih porodica - poručio je Ahmet Hamdi Susoglu.

Na zajedničkoj molitvi, uz brojne vjernike, učestvovao je i hafiz iz Turske Beytullah Ozdemir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.