open-navfaktor-logo
search
Srbija
U jeku protesta zbog izbornih nepravilnosti Vučić najavljuje veće plaće i penzije
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u svom prvom direktnom zvaničnom postizbornom obraćanju u svojstvu šefa države najavio od 1. januara veće plaće za 10 posto, penzije za 14,8 posto i minimalac veći od 47.000 dinara (785 KM).
24.12.2023. u 12:18
get url
text

Vučić je obećao da će sljedeće godine posebna pažnja biti usmjerena na dvije oblasti – obrazovanje i zdravstvo.

- Uložit ćemo mnogo više novca i vjerovatno ćemo mnogo toga da mijenjamo, to se neće odnositi na povećanje prihoda, mada će biti i toga i to značajnije u odnosu na druge sektore. Radit ćemo na ulaganje u dualno obrazovanje koje se pokazalo kao prednost - rekao je Vučić u nedjelju na konferenciji za novinare, koju su prenijeli srbijanski mediji. 

On je kazao kako će mnogi dobiti posao u zdravstvu.

- Moramo da pokažemo brigu prema ljudima. Ne možemo samo da izgradimo zidove, a da u njima nema mamografa, skenera ili ultrazvuka. Počinjemo izgradnju BIO4 kampusa na Torlaku. Moramo da radimo i na naučno-tehnološkim parkovima - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije izjavio je da je posebno ponosan na činjenicu što su od rebalansa budžeta prihodi značajno veći. On je rekao da je stopa deficita od 2,3 do 2,4 posto i da su to izuzetno važni i dobri rezultati.

- Stopa javnog duga ne prelazi 52 posto što nam ostavlja širok i važan prostor da napredujemo - rekao je Vučić.

Plaće će od 1. januara biti veće 10 posto, penzije za 14,8 posto , a minimalac iznad 47.000 dinara (785 KM).

Osvrnuo se i na Kosovo.

Kazao je da Priština i dalje krije obdukcione nalaze ubijenih Srba u Banjskoj.

- Protekla su tri mjeseca, a porodice, advokati stradalih Srba nisu dobili nalaze obdukcije Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića. Govorili su da je obdukcija izvršena, ali ne i ko ju je izvršio. Rekli su da će doći na vrijeme, a porodice nisu dobile nalaz. Zašto? Kurti je kritizirao specijalce da ništa nisu uradili u Banjskoj i da su ubili trojicu Srba iz snajpera iz daljine, baš kako smo upozoravali evropsku i svjetsku javnost. To su ljudi i tražit ćemo da se ispita kako su i zašto hladnokrvno pobijeni - kazao je Vučić.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Kako su beogradski mediji prenosili, čitav izborni proces pratile su brojne nepravilnosti, pa se u Beogradu od 18. decembra, dan nakon izbora, održavaju protesti ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK).

Za danas je najavljen i veliki protest ispred zgrade RIK-a, a studenti su najavili za ponedjeljak u 11 sati protest ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a potom i blokadu na dvije lokacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.