open-navfaktor-logo
search
Svečano
U Prizrenu postavljena tabla "Trg Alije Izetbegovića"
U znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na Trgu Alija Izetbegović u centru Prizrena postavljena i tabla "Trg Alije Izetbegovića". 
30.12.2022. u 15:17
get url
text

Na svečanosti otvorenja, predstavnici Bošnjaka Rasim Demiri, Sead Arifi i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore Kosova Ćerim Bajrami, su tom prilikom ukazali na važnost sjećanja na lik i djelo Alije Izetbegovića. 

Bajrami je kazao da ja za Bošnjake ponovno postavljanje table "Trg Alije Izetbegovića", a koja je ranije uklonjena zbog rekonstrukcije ulica, svečani čin.  
 
 - Kao i većina Bošnjaka, ponosimo sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, njegovom historijskom ulogom u očuvanju identiteta bošnjačkog naroda i Države Bosne i Hercegovine. Njega poštuju i pripadnici albanskog i turskog naroda na Kosovu – kazao je Bajrami. 
 
Da nije bilo Armije RBiH, dodao je Bajrami, njenog otpora srbijanskoj agresiji, "ne bi bilo ni nas Bošnjaka u državama regije Zapadnog Balkana kao priznatih  nacionalnih manjinskih naroda, nit priznanja našeg maternjeg bosanskog jezika." 

Prisutni su podsjetili na riječi Alije Izetbegovića koji je kazao: "Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem". 
 
Imenovanje ulica i gradskih trgova je važan dio urbanog planiranja i odražava historiju, kulturu i vrijednosti jednog grada ili regije, posebno Prizrena, drugog po veličini grada na Kosovu. 
 
Na Kosovu osim u Prizrenu i u Peći je ulica nazvana po Aliji Izetbegoviću, a u njegovu čast, u Republici Turskoj oko 50 javnih institucija nosi ime po Aliji Izetbegoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.