open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U Splitu obilježen Dan državnosti BiH: Svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak
Svečanom akademijom u Splitu, održanom u organizaciji udruženja bošnjačke nacionalne manjine u tom gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u četvrtak navečer obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a tom je prilikom istaknuta potreba razvijanja prijateljstva među narodima.
24.11.2022. u 20:55
get url
text

Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruženja na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačka udruženja nedavno pisala pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

- Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1.180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak i nećemo to zaboraviti - rekao je Kulašin.

Podsjetio je da je u julu 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović. 

- Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubojstvo - rekao je Kulašin, ocjenjujući to "omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj".

Izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu "Preporod" Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića "Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.