open-navfaktor-logo
search
Beograd
U Srbiji stanje redovno: Nacionalisti upali na izložbu o tuzlanskoj Kapiji, oteli mikrofon...
Miša Vacić, predsjednik Srpske desnice, zajedno sa nekoliko svojih aktivista upao je večeras na izložbu "Kapija - I kad boli, istina je lijek" u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. On je oteo mikrofon te počeo iznositi laži u vezi s masakrom na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine .
09.10.2020. u 22:54
get url
text

On je tom prilikom, ponašajući se krajnje bahato i agresivno, iznio tvrdnje "da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista". 

Dokumenti sa suđenja Novaku Đukiću, koji je pravosnažno osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji počinjen 1995. godine i koji se nalazi u bjekstvu u Srbiji, prikazani su večeras na izložbi, a u organizaciji Fondacije "Istina pravda pomirenje".

Osim postavke koja broji 42 dokumenta sa suđenja Novaku Đukiću u Sudu Bosne i Hercegovine, na izložbi je postavljen i veliki baner sa imenima svih osoba ubijenih 25. maja 1995. godine u Tuzli. 

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je počinjen masakr na Kapiji, kada je ubijena 71 osoba.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. godine jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.