open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljivo
Udar na manjine u Srbiji, umanjen im budžet
Na adrese nacionalnih vijeća manjina u Republici Srbiji stiglo je obavještenje da će novac iz budžeta kojima se finansiraju za tekuću godinu biti umanjen za 20 posto.
25.11.2020. u 14:18
get url
text

Isplata novca nacionalnim vijećima nacionalnih manjina se privremeno i obustavlja, do usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. godinu. Za Koordinaciju nacionalnih vijeća manjina čiji je član i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) takva odluka je neprihvatljiva.

- S obzirom na to da je to umanjenje utvrđeno sada i nije primjenjivano na mjesečne iznose od početka godine, to znači da sva nacionalna vijeća u Srbiji ostanu bez finansiranja iz državnog budžeta u posljednja dva meseca u ovoj godini. Ovogodišnji budžeti su smanjeni za 20 posto, a mi smo zbog pandemije koronavirusa i organizovanja online nastave imali nepredviđene i značajne troškove. Zbog aktuelne situacije oglasila su se sva vijeća nacionalnih manjina i održan je sastanak Koordinacije nacionalnih vijeća. Donijeli smo zajedničke stavove po ovom pitanju. Uputili smo zajednički zahtjev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čijem je čelu ministrica Gordana Čomić. Podsjećam, Koordinaciju nacionalnih vijeća manjina čine 22 vijeća na nivou Srbije, radi se o velikom broju građana Srbije koje te ustanove predstavljaju - rekla je predsednica BNV-a Jasmina Curić.

Ona je istakla da je na sjednici Koordinacije nacionalnih vijeća manjina donijet zajednički stav, neprihvatljivo je smanjenje od 20 posto budžeta za ovu godinu, te je zatraženo da se u narednoj godini nacionalna vijeća manjina finansiraju sa uvećanjem od 100 posto.

- Naše zahtjeve obrazložili smo činjenicom da Srbija za nacionalna vijeća iz budžeta na godišnjem nivou izdvaja 0.02 posto sredstava, te da se izdvajanja nisu uvećavala od 2014. godine, što kroz analizu aspekta inflacije predstavlja i umanjenje tih sredstava. Podsjećam da je članom 113. Zakona o nacionalnim vijećima manjina predviđeno da se nacionalna vijeća finansiraju iz tri izvora, republičkog, pokrajinskog i budžeta lokalnih samouprava - rekla je Curić.

O svim stavovima predstavnici nacionalnih vijeća manjina upoznali su na sastanku ministricu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić.

- Sve ono što je zajednički stav Koordinacije predstavljeno je ministrici. Ministarstvu smo predali i pismeni zahtjev. Zaključeno je da je cilj Srbije da stvori uslove za bolji položaj manjina i manjinskih naroda, kako bi ocjena Vijeća Evrope sa 2,2 za godinu dana porasla na bar 2,65. Ministrica Čomić pozvala je sva nacionalna vijeća da zajednički radimo na tome, jer je to jedan od ciljeva Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Naglasili smo da nam je zajednički prioritet da se primjenjuju zakoni koji regulišu ljudska i manjinska prava i da se poštuju Ustav i zakoni koji regulišu ta pitanja - rekla je Curić.

Ona je navela i da su sve nacionalne manjine u Srbiji nezadovoljne položajem i poštovanjem njihovih prava, što potvrđuje i ocjena Vijeća Evrope. Bošnjaci u Srbiji u odnosu na ostale nacionalne manjine imaju više problema i nagomilanih neriješenih pitanja.

- Osnivanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Srbija pokazuje tendenciju da će raditi na poboljšanju položaja i većem poštovanju manjinskih prava i to pitanje shvatiti mnogo ozbiljnije - rekla je Curić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.