open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba službenog položaja
Uhapšena šefica crnogorske agencije za sprečavanje korupcije
Prema prvom nalazu, Jelena Perović je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika - 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice
AUTOR: Faktor/RT Crna Gora
17.04.2024. u 16:47
get url
text
Jelena Perović
Jelena Perović
Crnogorski specijalni policijski odjel uhapsio je danas direktoricu crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović, a na teret joj se stavlja zloupotreba službenog položaja.
Prethodno su pripadnici Specijalnog policijskog odjela, po nalogu specijalnog tužitelja, blokirali zgradu u Podgorici u kojoj se nalazi crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije, pretresli je i iz nje iznijeli dokumentaciju, prenosi RT Crne Gore.
- Nakon pretresa ureda i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjela su lišili slobode J. P., direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije, zbog osnovane sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja - saopćeno je iz crnogorskog SDT-a.
Kako je pojašnjeno, Perović je privedena na saslušanje, a "policija pretresa njen stan i druge prostorije, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta kaznenog djela".
Prema prvom nalazu, dirketorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika - 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura.
To je treće hapšenje bivših i aktualnih dužnosnika crnogorske policije i pravosuđa u posljednjih nekoliko dana.
U nedjelju su uhapšeni nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski dužnosnik Zoran Lazović, kojima se na teret stavlja kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja te im je određen pritvor od 30 dana.
Svi oni bili su na dužnosti u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mile Đukanovića, a sve je tadašnja opozicija optuživala da su štitili Đukanovića i njegovu porodicu, piše Hina.
Direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović nevladina organizacija MANS i njena čelnica Vanja Ćalović optuživala je "da zatvara oči pred krupnim slučajevima korupcije" dužnosnika Demokratske partije socijalista te da nije provjerila kako je Milo Đukanović stekao vrijednu imovinu i kolekciju ručnih satova koja navodno vrijedi preko milion eura.
U posljednje dvije godine crnogorsko specijalno tužilaštvo uhapsilo je desetak nekadašnjih čelnika policije i pravosuđa, među njima nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i bivše direktore Uprave policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.