open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Uklonjenje barikade prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak
Saobraćaj na magistralnim putevima prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova ponovo je uspostavljen u ponedjeljak rano poslijepodne, nakon što su uklonjene barikade koje je lokalno srpsko stanovništvo postavilo u nedjelju.
01.08.2022. u 11:59
get url
text

Prema informacijama sa terena, uklonjeni su svi kamioni lokalnih Srba koji su u nedjelju blokirali magistralni put Mitrovica - Zubin Potok ka prijelazu Brnjak uoči stupanja na snagu odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta.

Prethodno su uklonjene barikade u mjestu Rudare u općini Zvečan, na putu prema prijelazu Jarinje.

Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Kosovskoj Mitrovici jutros je bila mirna. Policija Kosova je u nedjelju zatvorila granične prijelaze prema Srbiji jer su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.

Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima. Iz kosovske policije su potvrdili da je u nedjelju, nakon blokade puteva u Sjevernoj Mitrovici, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice, a jedanput je došlo i do detonacije.

Prema ranijem saopćenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prijelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prijelazima Jarinje i Brnjak".

- Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i osigura sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odložena do 1. septembra - naveo je Svecla.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedjeljak, 1. augusta 2022. godine, počelo je izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Također počinje dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova "PR", "KM", "PZ" i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.