open-navfaktor-logo
search
Zasad nema tenzija
Urednik Pobjede Nenad Zečević: Izbori će odrediti hoće li Crna Gora postati još jedna republika srpska ili građanska država
Urednik političke rubrike u podgoričkoj Pobjedi Nenad Zečević je u razgovoru za Faktor najavio nedjeljne predsjedničke izbore u Crnoj Gori.
18.03.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - Đukanović: Apsolutno sam ubijeđen u svoju pobjedu na predsjedničkim izborima

U utrci za šefa države su aktuelni predsjednik Milo Đukanović (Demokratska partija socijalista), Andrija Mandić (Demokratski front), Jakov Milatović (Pokret Evropa sad!), Draginja Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija), Aleksa Bečić (Demokratska Crna Gora), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) i Jovan Radulović, nezavisni kandidat.

- Čini mi se da u posljednjih tridesetak godina nismo imali mirniju atmosferu uoči izbora. Nema vidljivih tenzija, a ranije je sve bilo na nož. Tome je doprinio u značajnoj mjeri pomirljiv rječnik kandidata uz naravno oštre demokratske polemike, ali bez uvreda.

Što se tiče prognoza, većina političkih analitičara je uvjerena da niko od kandidata neće osvojiti 50 posto glasova, tako da će po svemu sudeći odluka pasti u drugom krugu, zakazanom za 2. april - kaže Zečević. 

Smatra da od tri kandidata treba tražiti novog predsjednika Crne Gore.

- U drugi krug ući će Đukanović, a mrtva trka će se voditi između Mandića i Milatovića, koji slove za prosrpske kadrove. Sličnog profila je i Bečić.

Istina, Milatović dolazi iz pokreta koji je nominalno građanski, ali su poprilično suzdržani kada se treba odrediti prema genocidu u Srebrenici, zločinima iz devedesetih godina, članstvu u Sjevernoatlantskom savezu - NATO-u... - ističe Zečević. 

VEZANI TEKST - Zvaničnici Vlade Crne Gore preskaču državne institucije i sa Republikom Srpskom pregovaraju o HE Buk Bijela

U naredna tri mjeseca rješavat će se sudbina Crne Gore, naglašava naš sagovornik.

- Ishod predsjedničkih izbora u dobroj mjeri usmjerit će rezultate na prijevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. juni. Mi smo u neposrednoj prošlosti imali dvije vlade sa naglašenim prosrpskim narativom, ministre koji su javno negirali genocid u Srebrenici.

Nema sumnje da ćemo nakon martovsko-aprilskih predsjedničkih izbora i onih u junu znati hoće li Crna Gora postati još jedna republika srpska ili će nastaviti put ka modernoj, građanskoj državi - podvukao je Zečević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.