open-navfaktor-logo
search
Prvi u Evropi
Uspješna probna proizvodnja vakcine Sputnik V u Srbiji: Prve doze za 15 do 20 dana
Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu protiv COVID-19 Sputnik V, a nakon što je ruska strana potvrdila kvalitet uzoraka probne proizvodnje, prva isporuka vakcine iz beogradskog instituta "Torlak" mogla bi uslijediti za dvije do tri sedmice.
20.05.2021. u 16:21
get url
text

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kakvoću vakcine iz probne proizvodnje u "Torlaku" i službeno odobrio da se Sputnik V proizvodi u Beogradu, potvrdio je za RTS ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladinog povjereništva za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

Upravo je Popović ranije, 14. aprila, kada je počela probna proizvodnja ruske vakcine Sputnik V u nacionalnom institutu "Torlak," najavio da bi puna proizvodnja mogla početi 20. maja, ali su u međuvremenu okončane samo procedure laboratorijskih analiza i poređenju s izvornom vakcinom koju proizvodi ruski institut Gamaleja.

Popović je danas rekao da su srbijanskom timu u srijedu u institutu "Gamaleja" dužnosnici uručili certifikat za proizvodnju Sputnik V i odali priznanje što je "u najkraćem roku" Srbija uspjela provesti probni postupak.

- Kontrolirano je 18 parametara (vakcina) na temelju kojih je donesena odluka - naveo je Popović.

Srbija u kampanji masovne vakcinacije sada, uz ruski Sputnik V, koristi još tri vakcine - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, te kinesku Sinopharm, koje je do sada najviše isporučeno, nešto manje od četiri miliona doza.

U posljednjoj isporuci od 440.000 doza Sinopharma, pristiglih u srijedu, 200.000 doza je bila donacija kineske vojske Vojsci Srbije.

Srbijanski zdravstveni sistem do sada je upotrijebio 4.168.545 doza vakcina, od kojih su 1.837.032 osobe primile obje doze, a 2.331.513 samo jednu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zadovoljna udjelom mladih u broju procjepljenih i apelirala da se što prije vakcinišu, istaknuvši da se Srbija, ukoliko do sredine juna ne bude vakcinisano 50 posto populacije, neće moći otvarati "za normalan život".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.