open-navfaktor-logo
search
Razbijena mreža
Velika akcija Europola i Interpola protiv krijumčarenja ljudi, uhapšeno dvoje državljana Srbije
Šezdeset dvije osobe, od kojih je 25 kubanskih državljana, uhićene su u velikoj akciji Europola i Interpola, kojom je razbijena međunarodna kriminalna mreža za krijumčarenje kubanskih državljana u Zapadnu Evropu, preko Srbije.
24.07.2023. u 16:17
get url
text

Policajci iz Španije, Grčke i Srbije su tom prilikom zaplijenili 18 nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, ogromne sume gotovine u različitim valutama, kao i na stotine falsificiranih dokumenata i falsificirane opreme, prenosi N1.

- Istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima širom Španije, Grčke i Srbije, fleksibilna i sposobna da se prilagodi promjenljivim okolnostima kako bi održala svoje nezakonito poslovanje - navodi Europol.

Za oko 9.000 eura krijumčari bi organizirali putovanje, transfere i osiguravali lažnu dokumentaciju.

Sumnja se da su članovi ove kriminalne mreže prokrijumčarili oko 5.000 kubanskih državljana u EU, ostvarivši profit od oko 45 miliona eura, navodi Europol u saopćenju.

Istraga pokrenuta u oktobru 2021.

Kako se navodi, istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su srbijanske, grčke, sjeverno makedonske i finske vlasti prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju ući u Evropu s falsificiranom dokumentacijom.

U početku su kubanski državljani iz Kube letjeli komercijalnim letovima u Rusiju, gdje su im krijumčari ponudili mogućnost da u EU uđu neregularno preko rusko-finske granice, ili da odlete u Srbiju, odakle bi nastavili put ka centralnoj ili južnoj Evropi. Međutim, Europol navodi da je od početka ruske agresije na Ukrajinu ta ruta promijenjena.

- Državljani Kube prebačeni su u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu u Njemačkoj. Pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili neregularan ulazak kopnenim putem u Sjevernu Makedoniju i Grčku. Koristeći različite rute, krijumčari bi usmjeravali velike grupe migranata i tjerali ih da satima hodaju u mraku bez zaliha. Pored ovih teških uvjeta, kriminalci bi iskoristili najugroženije migrante, uključujući maloljetne, i izložili ih prevarama, pljačkama i iznudama. U nekim slučajevima, žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije - navodi Europol.

Kako se navodi u saopćenju, po dolasku u Grčku, migranti su imali dvije opcije: da podnesu zahtjeva za azil ili da, uz pomoć krijumčara, nastave ka drugim državama EU – avionom u Španiju ili morem do Italije, za što su dobivali falsificirane ili ukradene dokumente.

Osumnjičenima određen pritvor

Kako je saopćio srbijanski MUP, pripadnici policije su nakon višemjesečne zajedničke istrage s policijskim službenicima Kraljevine Španije, a uz podršku Interpola, Europola i SELEC-a, uhapsili dvoje srbijanskih državljana zbog postojanja osnova sumnje da su kao pripadnici međunarodne organizirane kriminalne grupe izvršili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

- Na teritoriji Srbije uhapšeni su V. Š. (67) i M. Š. (33), dok je na teritoriji Španije uhapšeno 18 pripadnika ove organizirane kriminalne grupe koju su, kako se sumnja, predvodili osumnjičeni iz Španije - navodi se u saopćenju.

Oni su, kako se sumnja, od oktobra 2022. do aprila ove godine, u namjeri stjecanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta, kubanske državljane, omogućili nedozvoljen ulaz u Španiju, tako što su im zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju, organizirali ilegalan prijelaz iz Srbije u Sjevernu Makedoniju ili Bosnu i Hercegovinu, a odatle u Španiju, kao krajnju destinaciju.

- Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih V. Š. i M. Š. pronašla i privremeno oduzela četiri mobilna telefona, putničko motorno vozilo, 600 eura i 300 dolara, kao i šest pozivnih pisama, dvije potvrde za transfer novca i dvije putne isprave - stoji u saopćenju policije.

Osumnjičenima je određen pritvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.