open-navfaktor-logo
search
Sveta mjesta u Saudijskoj Arabiji
Više od dva miliona muslimana obavilo hadž i postalo hadžijama
AUTOR: Anadolija
16.06.2024. u 08:26
get url
text
Obavljen obred bacanja kamenčića
Obavljen obred bacanja kamenčića
FOTO: Anadolija
Više od dva miliona muslimana, koji trenutno borave na svetim mjestima u Saudijskoj Arabiji povodom obreda hadža, upotpunili su svoje obrede i zvanično postali hadžije, javlja Anadolija.
Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se jučer nakon zalaska sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana bajrama.
Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred "bacanja kamenčića" na tri mjesta zvana džemreta. "Bacanje kamenčića" simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.
Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe. Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamsku dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.
Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz BiH hadž je obavilo 2.225 hadžija iz Bosne i Hercegovine.
Bosanskohercegovačke hadžije će iz Mekke otputovati u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti ovoga grada, a povratak prvog aviona iz Medine prema Sarajevu planiran je za 25. juni.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.