open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić: Brinem za zimu, Srbija od novembra bez uvoza ruske nafte
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da u idućem razdoblju očekuje žestoke kritike na račun Srbije u vezi s Kosovom te neuvođenjem restriktivnih mjera protiv Rusije.
14.06.2022. u 12:15
get url
text

Upitan šta očekuje od sastanka lidera EU-a i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu, Vučić je kazao da će "biti interesantno" u sjedištu Evropske unije.

- Prvi put niko ne zna šta će se dogoditi, ja mogu samo nagađati. Sad čekam da Prištinu nagrade viznom liberalizacijom i da obrazlože kako će njih nagraditi, a druge neće - kazao je predsjednik Srbije.

Vučić ističe da se veoma brine kako će se stvari razvijati u idućem razdoblju, naročito iduće zime, te da Srbija osigurava sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra više neće moći uvoziti rusku naftu.

- Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigdje biti neće, a plina, to je pitanje. Bit će teška zima za sve nas. Od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene - kazao je Vučić.

Vučić je kazao kako se mnogi ponašaju tako kao da im je Srbija "najlakša meta", ali da se država bori i čini sve što je u skladu s mogućnostima i to polako počinju shvatati i oni koji imaju drugačije mišljenje.

- Imamo fer pristup i prema zapadnim i istočnim partnerima. Kažemo svima u lice što mislimo. I svaki dan nam analitičari govore kako više nećemo moći sjediti na dvije stolice. Ljudi, vi niste razumjeli kada smo sto puta rekli da mi imamo svoju politiku. I to hrabro kažemo i jednima i drugima - dodao je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.