open-navfaktor-logo
search
Prije puta u New York
Vučić išao u zoru po blagoslov Porfirija da se bori protiv Rezolucije o Srebrenici, došao i Dodik da moli s njim
Poglavar SPC-a je negirao genocid u Srebrenici nazivajući ga takozvanim
20.05.2024. u 10:06
get url
text
Novinari u Srbiji jutros već od pet sati imali su pune ruke posla jer je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odlučio da baš u samu zoru ide tražiti blagoslov u crkvu. To podrazumijeva da se cijeli slučaj mora popratiti u medijima, pa su već u ranu zoru kamere bile upaljene. 
Vučić je išao kod poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Prvoslava Perića, crkvenog imena Porfirije, da traži blagoslov prije puta u New York gdje će pokušati još par dana lobirati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija izjašnjavati 23. maja. 
-  Idem u New York da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje. Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i vječna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u New Yorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svijet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana - objavio je na društvenim mrežama. 
Vučić je, kako su prenijeli srbijanski mediji, rekao je pred put u New York, "da će imati mnogo sastanaka i da će se boriti".
U beogradskoj crkvu jutros u zoru su došli i Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić te drugi.
Porfirije je, osim molitve i blagoslova Vučiću, održao i kratki politički govor, gdje je kazao da će "srpski narod snažno podići glas protiv historijskog revizionizma". Negirao je genocid u Srebrenici.
- Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u New York gdje velike sile svijeta u Ujedinjenim nacijama namjeravaju donijeti rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici. Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod - rekao je između ostalog poglavar Srpske pravoslavne crkve. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.