open-navfaktor-logo
search
Plaćaju cijenu
Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji
Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u srbijanskom parlamentu gdje se u četvrtak raspravljalo o položaju Kosova.
03.02.2023. u 09:25
get url
text

- Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vodstva - prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu.

Sjednica, koja je prekinuta sinoć oko 21 sat, a bit će nastavljena danas u 11 sati, protekla je u žestokom verbalnom okršaju vladajućih i opozicije, a u jednom trenutku situacija je eskalirala i došlo je do naguravanja ispred govornice.

Opozicioni zastupnici, uz povike "Izdaja", "Kosovo je Srbija" i optužbe da je izdao Kosovo, prekinuli su Vučićevo izlaganje o prijedloga Evropske unije za rješenje kosovskog pitanja.

Zanimljivo je kako zastupnici u srbijanskom parlamentu nisu dobili na uvid njemačko-francuski dokument o kojem su raspravljali, a u kojem se, kako špekuliraju mediji, od Beograda ne traži formalno priznanje neovisnosti Kosova, ali se traži da Srbija više ne koči ulazak Kosova u Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept evropskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

Beograd insistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.