open-navfaktor-logo
search
Ohrid
Vučić nakon pregovora Kurtijem: Nekakav dogovor postignut, ništa nisam potpisao
U Ohridu su tokom cijelog dana trajali razgovori predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, premijera Kosova Albina Kurtija, evropskog komesara za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka. Tema je bila primjena prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.
18.03.2023. u 23:31
get url
text
Vučić u Ohridu
Vučić u Ohridu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut.

- Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli - rekao je on, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da ništa nije potpisao.

OK dan za Vučića

- Ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati dio pregovaračkog okvira za obje strane - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da se ništa nije završilo večeras, nego da tek počinje te dodao je da je napravljen pomak u konstruktivnom razgovoru.

- Nije bio dan D, ali smo imali OK dan - rekao je on.

Prema njegovim riječima, u roku od 30 dana dogovoreno je formiranje zajedničke monitoring komisije kojom će predsjedavati EU.

Također je rekao da je dogovoreno da se odmah krene u formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

On je naveo da će EU sada da cijeni rezultat pojedinačno za obje strane. Ocijenio je da će biti "nastavljeni pritisci" i na jedne i na druge.

Vučić je najavio da će u nedelju 19. marta građanima predstaviti šta je dogovoreno, a da će od 20. marta početi da prima predstavnike zastupničkih grupa.

Borrell: Imamo dogovor

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor, javlja Anadolija.

Borrell je u obraćanju medijima kazao da sa nakon razgovora koji su trajali oko 12 sata, sa zadovoljstvom može reći da je dogovor postignut.

- Kosovo i Srbija su se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao dio ovog Aneksa, strane su potpuno posvećene da primjene sve članove sporazuma i da ekspeditivno realizuju svoje obaveze - kazao je Borrell.

On je kazao da u vezi člana 7 EU sporazuma, Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Strane su se takođe dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim licima, kao urgentno pitanje.

- Prvo smo predložili ambiciozniji Aneks, detaljniji, ali nažalost strane nisu uspele da postignu saglasnost o toj detaljnijoj verziji. S jedne strane, Kosovo nije imalo fleksibilnost u vezi supstance, a s druge strane Srbija je prvo naglasila princip da ne potpiše iako je spremna da primjeni - kazao je Borrell.

Dodao je da je Aneks sporazuma zato usvojen u nešto izmijenjenom obliku i bit će objavljen.

- Uprkos činjenici da je predložen nešto ambiciozniji tekst na početku, ovo što su strane prihvatile, a to znači sporazum i njegova implementacija kroz anekse postaće dio njihovog puta ka Evropskoj uniji - rekao je Borrell.

Dodao je da će odmah krenuti s radom kako bi relevantne amandmane inkorporirali u poglavlje 35. pregovaračkog okvira Srbije s Evropskom unijom.

- Na ovaj način će obje strane biti obavezne da poštuju ovaj sporazum jer će on biti njihov uslov za njihov put ka EU. Mi iz EU-a ćemo tražiti od strana da ispune svoje obaveze, jer će biti dio evropskog puta - rekao je Borrell.

On je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona Zapadnog Balkana.

- Srbija i Kosovo trebaju normalizovati svoje odnose. Ovo se pitanje ne može zaobići, ovaj sporazum i Aneks, koji je integralni dio sporazuma je važan korak naprijed, kako bi ovaj cilj postao stvarnost. Nastavićemo neumorno raditi dok ne postignemo sveukupni dogovor o normalizaciji njihovih odnosa - poručio je Borrell.

Kurti i Vučić su se saglasili s tekstom EU prijedloga na sastanku u Briselu, 27. februara. O tom tekstu se više neće raspravljati, kazao je tada visoki predstavnik Borrell.

Predlog EU - Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je objavljen na internet stranici EU, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, pored ostalog, obje strane su se saglasile da će poštovati načela suverene jednakosti svih država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti.

Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji niti će stranke blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge stranke na putu prema EU-u.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih. oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Prijedlogom se predviđa odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Strane će razmijeniti stalne misije. One se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade.

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsjedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju ovog sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.