open-navfaktor-logo
search
Faktor odvraćanja
Vučić o naoružavanju Srbije: Vojno smo 12 puta jači nego prije deset godina, ko bi odlučio napasti nas...
Niko nema razloga bojati se Vojske Srbije i njenog naoružavanja, ali je svi trebaju poštivati, izjavio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon nedavne vojne vježbe srbijanske vojske te je ocijenio da je ona desetak puta jača nego što je bila prije 10 godina.
29.07.2023. u 12:50
get url
text
Vučić i Dodik, vojna vježba, Pasuljanske livade, Srbija
Vučić i Dodik, vojna vježba, Pasuljanske livade, Srbija

On je, nakon vojne vježbe u kojoj je ranije ove sedmice prikazan dio novog naoružanja Vojske Srbije, u jutrošnjem intervjuu za Prvu TV rekao da su "po vatrenoj moći i u ljudskim resursima", oružane snage Srbije danas "12 puta iznad onoga što su imale prije 10 godina", prenosi N1.rs.

- Od Sjedinjenih Država je kupljeno 118 "hummera", dosad ih je stiglo 66 i bit će naoružani domaćim oružjem, od Kine su nabavljeno dronovi CH-3, domaće vazduhoplovstvo je "naoružano do zuba" - rekao je Vučić.

Naša ulaganja su ogromna, ali o tome ne želim govoriti, dodao je, naglasivši da se Srbija opredijelila za vojni neutralnost, ali da mora biti "faktor odvraćanja za sve".

- Ko bi danas odlučio napasti Srbiju morao bi platiti veću cijenu nego 1999. godine, naročito na kopnu - rekao je Vučić, aludirajući na NATO-ovo bombardiranje Srbije, kojim su prekinuti srpsko-albanski sukobi na Kosovu, piše Hina.

Vučić je istaknuo da Srbija s NATO-om danas ima "dobru saradnju, profesionalan i korektan odnos".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.