open-navfaktor-logo
search
Normalizacija odnosa
Vučić o prijedlogu sporazuma s Kosovom: Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za novinare u vezi sa planom za implementaciju sporazuma o Kosovu  o kojem je jučer u Ohridu razgovarao sa predstavnicima Evropske unije i SAD-a.
19.03.2023. u 12:35
get url
text

Na početku obraćanja je rekao kako razgovori nikada nisu lagani ni jednostavni, jer je riječ o stranama koje su i dalje suprotstavljene.

Vučić je potom pročitao aneks koji je sastavni dio sporazuma i da se Kosovo i Srbija u potpunosti posvećuju tome da ispune članove sporazuma i aneksa i da primijene svako svoje obaveze na svrsishodan način i u dobroj volji.

Neće blokirati primjenu nijedne tačke 

- Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsjedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti osigurano i nadgledano od Zajedničkog odbora za praćenje. Da bi se primijenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za tzv. Kosovo i Srbiju.

Pomoć neće biti dodijeljena prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene. Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi biti primijenjeni nezavisno jedan od drugog - naveo je Vučić.

On je pročitao i da aneks navodi da se "Kosovo i Srbija slažu da neće blokirati primjenu nijedne tačke".

- Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijat će se u okviru Dijaloga koji vodi EU. Tzv. Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU - naveo je.

Vučić kaže da nije potpisao prije svega zato što je Srbija priznata država, a dok Kosovo nije priznata država.

- Ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume sa Republikom Kosovo. Kao predsjedniku, čak su i moje izjave obavezujuće, i zato pažljivo biram riječi. Ja poslije svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama, koje se tiču suprotstavljanju priznanja Kosova, i prijemu u UN. I danas to kažem, da niko ne bi mogao da pomisli da nametne pravnu obavezu Srbiji - kaže Vučić.

Tekst mijenjan 12 puta 

On dodaje da zato nije ni potpisan sporazum, a ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija.

Rekao je da se prištinska strana iživljavala sa zahtjevima jer je govorila o tzv. prisilnom nestanku.

- Problem je nastao jer smo mi mogli da prihvatimo jedan termin o tome kako su nestali, ali nismo mogli da prihvatimo taj "prisilni nestanak" jer to znači svođenje Srbije za direktnu odgovornost za sukobe na Kosovu, a to znači i plaćanje ratne odštete. Iza svega postoji neki trik - rekao je Vučić.

- Jučer je 12 puta mijenjan tekst. I to je svaki put stres, ponovo analiza, zovite profesore, šta smijemo, a šta ne smijemo. A dolje pritisak samo raste - istakao je.

Dodaje kako mu je lakše kada razgovori traju 12 ili 13 sati, i da mu je koncentracija odlična - i bolja nego kod drugih.

- Što je u kasne sate sinoć također bio slučaj. Važno je da srpski upravljački tim, na najvišem nivou dijaloga, da svoj prijedlog. Tako da idemo sa tim, i kako će ići, vidjet ćemo. Dalje nema nikakvih obaveza za nas. Od ove donatorske konferencije, to kad će biti, šta će biti, o tom potom - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.