open-navfaktor-logo
search
Šta će odlučiti
Vučić obznanio: Njemačka u Francuska nam nude - Kosovo u UN, Srbija u EU, ne možemo to "baciti kroz prozor", ali...
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da stigao novi prijedlog za završetak pregovora sa Prištinom, te da iza njega stoje Francuska i Njemačka. Prema njegovim riječima, Srbija bi mogla da računa na ubrzano članstvo u Evropskoj uniji ukoliko ne bude blokirala članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.
08.10.2022. u 11:20
get url
text

Predsjednik Srbije je govorio o uticaju geopolitičke situacije na situaciju na Kosovu, rekavši da njihova pozicija postaje sve komplikovanija.

- Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, riješe problem Kosova, na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN. Oni misli da na taj način rješavaju unutareuropske probleme, a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimiru Putinu i Ruskoj Federacije, koji mogu da se pozivaju na taj presedan - naveo je on.

Vučić je rekao da se suštinski mijenja arhitektura pregovora Beograda i Prištine i da su za stolom dvije najjače europske sile - Njemačke i Francuske.

- Mi moramo o tome da razgovaramo i razmišljamo. Mi ne možemo da ignorišemo taj prijedlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno. A da li možemo da prihvatimo, nisam siguran. Reći ću vam šta su svakako naše crvene linije, ali nisam siguran da će to nekome da se dopadne. Ići će se u dva kolosijeka, jedan je taj koji ne mijenja arhitekturu, a on se uglavnom odnosi na sve moguće albanske zahtjeve. Naša najveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom riješavanja konačnog statusa Kosova. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi i dalje nismo uspjeli na ozbiljan način da postavimo pitanje Zajednice srpskih opština na dnevni red. Svaki put bi pokušali da nas umire time što bi rekli da će to biti sljedeći put. A svakog sljedećeg puta bi iskrsla nova kriza koju bi Albanci izazvali uz podršku Kvinte - poručio je Vučič.

On je dodao da ne želi da ulazi u detalje prijedloga Francuske i Njemačke, ali da je suština da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući i u UN.

- Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Srbije je… Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a i da će to nositi svoje posljedice - kazao je Vučić, prenosi direktno.rs.

Vučić je, ako prenosi RTS, kazao da se o prijedlogu Njemačke i Francuske, "mora da razgovara i razmišlja", jer se ne može "baciti kroz prozor".

- A da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran - rekao je Vučić i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti. 

Suština predloga Nemačke i Francuske je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i organizacije, uključujući i UN, za šta bi dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajne ekonomske koristi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.