open-navfaktor-logo
search
Reakcija Hrvatske
Vučić se bavi jalovim provokacijama
Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije najbolje namjere, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena
10.09.2018. u 18:04
get url
text

Hrvatska vlada ocijenila je izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio "veliki lider i da se u Kninu vije šahovnica koje ondje nikada nije bilo" kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti historijske činjenice.

- Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni historijske činjenice – saopćeno je iz Banskih dvora.

Hrvatska vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je historijska činjenica "da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima".

- Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijelu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti – naveli su iz Vlade.

- Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije najbolje namjere, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoče i usvoje evropske vrijednosti, tim prije će doći do istinskog pomirenja i dobrosusjedskih odnosa -zaključuje se u saopćenju.

Vučić je u nedjelju na mitingu na Kosovu ustvrdio da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio "veliki lider".

- Ali mu želje nisu bile realne zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša - naglasio je.

Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.