open-navfaktor-logo
search
Nakon nereda
Vučić se obratio povodom protesta u Beogradu: Izgrednici i siledžije će biti uhapšeni
Ništa od toga im neće poći za rukom. Mi se trudimo da blagom reakcijom ne povrijedimo nekog od slučajnih učesnika ispred Skupštine grada, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti povodom protesta opozicije u Beogradu, javlja Anadolu.
24.12.2023. u 21:02
get url
text

Vučić je istakao da su neki na ovim protestima pokazali pravo lice i da im je nasilje jedini vid borbe.

- Danima smo na to ukazivali, upozoravali smo na inostrani faktor, hvala onim stranim službama koje su jasno stavile na znanje šta se priprema - rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da oni koji su se zaklinjali u borbu protiv nasilja samo su još jednom potvrdili da su pravi nasilnici i siledžije.

- Država je dovoljno jaka da odbrani Srbiju, da odbrani Beograd. Izgrednici i siledžije bit će uhapšeni i uvijek ćemo se tako ponašati - kazao je Vučić.

Poručio je da će sačuvati slobodu i mir u zemlji.

- Sačuvat ćemo slobodu, samostalnost, nezavisnost. Odbranit ćemo našu Srbiju, samo da sačuvamo mir, država je sigurna, sačuvat ćemo našu kuću - rekao je Vučić.

U toku je sedmi masovni protest koalicije Srbija protiv nasilja ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, a opozicija je pokušala da uđe u zgradu Skupštine grada Beograda.

Unutra je policija u opremi za razbijanje protesta, a vrata Skupštine su razvaljena. Razbijena je vanjska kamera na zgradi, kao i nekoliko prozora. Prije toga je bačen i suzavac, a demonstranti su gađali Skupštinu grada bakljama i pokušavali da ih ubace kroz razbijene prozore. Jedan od učesnika protesta je motkom razbio staklo na vratima Skupštine grada.

Lideri koalicije, kojima su se pridružili i drugi predstavnici opozicije, pozvali su jučer građane na današnji, kako su najavili, najmasovniji skup, zahtijevajući poništavanje izbora na svim nivoima i raspisivanje novih.

Građani su se u masovnom broju okupljali proteklih dana ispred RIK-a, a studenti su najavili radikalizaciju protesta, odnosno blokadu Beograda na više lokacija, koja će početi sutra u 12, a trajaće do 18 sati.

Zbog brojnih neregularnosti tokom proteklih izbora, u štrajk glađu prije sedam dana stupila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, potom su joj se pridružile poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić, a zatim lider Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović i Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.