open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Vučić: Vlada u četvrtak donosi odluku o upućivanju zahtjeva KFOR-u za odlazak srbijanske vojske na Kosovo
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u četvrtak Vlada Srbije održati sjednicu na kojoj će biti donijeta odluka o upućivanju zahtjeva za odlazak pripadnika srbijanske vojske na Kosovo.
12.12.2022. u 14:22
get url
text

- Sjednica Vlade je u četvrtak i tada će Vlada donijeti odluku za upućivanje pisma KFOR-u za odlazak vojske - rekao je Vučić nakon sastanaka s vlasnikom vinarije Srđanom Petrovićem, kojem je na sjeveru Kosova zaplijenjeno vino.

Vučić je rekao da Srbija čini sve kako bi sačuvala mir ali da Beograd moli da se nevino uhapšeni Srbi puste na slobodu i da kosovska policija ne upada na sjever naoružana dugim cijevima "jer na to nema pravo".

Vučić je upitao danas vlasti u Prištini i "one koje joj pomažu", koji međunarodni sporazum misle da poštuju u odnosima s Beogradom i što zapravo traže od Srbije.

- Kažite mi koji dokument hoćete da poštujemo i mi ćemo ga poštovati. Ne morate sve, evo švedski stol. Hoćete Kumanovski sporazum, Povelju UN-a, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum ili Vašingtonski sporazum. Ali nemojte nam kazati da nijedan od tih pet ne želite poštovati. Ni Priština ni oni koji joj pomažu. Kažite više šta hoćete od ove zemlje - upitao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije, prenosi Beta.

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu na smirivanje najnovijih tenzija, obustavu sukoba i nastavak dijaloga.

- Evropska unija snažno poziva Prištinu i Beograd da deeskaliraju svoje najnovije sukobe - izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

On je rekao kako se strane moraju vratiti razgovorima i pronalaženju načina za prestanak sukoba na ulicama i postavljanju barikada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.