open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Vučićevo glasilo prešlo svaku mjeru objavivši intervju sa silovateljem, javnost se podigla na noge
Vučićevo glasilo, dnevni list Informer, odavno je dotakao dno svojim pisanjem, ali nakon intervuja sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, bljuvotine ovog lista su zasmetale i javnosti u Srbiji.
29.09.2022. u 17:49
get url
text
Informer
Informer

Novinarska udruženja, nevladine organizacije, građani Srbije, su jasno kazali kako je Informer ovim intervjuom prekršio osnovne standarde novinarske profesije i prešao granicu u ponižavanju i zastrašivanju žena.

Pitaju se kakav je interes za javnost da silovatelj priča kako je silovao, da li će silovati i da li može da siluje?

VEZANI TEKST - Aktivistkinje zasule Informer jajima zbog intervjua sa serijskim silovateljem

Oni traže hitnu reakciju nadležnih, prije svega Ministarstva kulture i informisanja, koje to još nije učinilo.

Podsjećaju kako je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvijesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, a na što je Informer davno zaboravio.

- Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ne podstrekači istog - izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica energetike, povodom intervjua Informera sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.

Iz kolektiva "Ženska solidarnost" su naveli da je puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima, još jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedoče u javnom prostoru.

Informeru je pala čitanost nakon ovakvog skandala, a javnost u Srbiji je pokazala kako ipak postoji mjera preko koje se ne smije prelaziti.

Informer je u svojim tekstovima veličao ratnog zločinca Ratka Mladića, udruženja majki iz Srebrenice su nazivali "muslimanskim udruženjima iz FBiH", a Armiju Republike Bosne i Hercegovine "terorističkom i takozvanom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.