open-navfaktor-logo
search
"Traže moju glavu"
Vulin podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA-e i poručio: "Živio srpski svijet"
Aleksandar Vulin podnio je ostavku na mjesto direktora srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).
03.11.2023. u 14:43
get url
text

U saopćenju se Vulin zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog "prilike da brani Srbe i Srbiju", te da ga moli da ostane "predsjednik svih Srba".

- Predsjednik Aleksandar Vučić i Srbija susreću se sa prijetnjama i ucjenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ukoliko bismo pristali da to i učinimo, sljedeći zahtjev bi bio protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu - navodi Vulin u svom saopćenju.

On je optužio SAD i EU da "traže njegovu glavu" kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji.

- Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svijet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju i srpski svijet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA-e. Sankcije koje su uvedene meni jesu dokaz moje uporne borbe za jedinstvo Srba, ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA-om, bile bi dokaz moje sebičnosti. Prvi pokazatelj ispravnosti moje odluke bit će licemjerne izjave funkcionera SAD-a i EU-a u kojima će se zaklinjati da nisu ni htjeli da nam uvedu kazne i sankcije. Moja ostavka neće promijeniti politiku SAD-a i EU-a prema Srbiji, ali će usporiti nove zahtjeve i ucjene. Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Kosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu - poručio je Vulin.

Dodaje da "odbija da zbog bilo kojeg položaja postane dio antiruske i antisrpske histerije".

- Da prestanem da brinem o Republici Srpskoj i njenom opstanku i da prestanem da vjerujem u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja srpskog svijeta, odbijam da odustanem od politike vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Kinom. Ovo je mala pobjeda SAD-a i EU-a, ali i moja velika pobjeda jer sam dokazao da su Srbija i srpski narod vrijedni svake žrtve. Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim. Zahvaljujem se predsjedniku Vučiću na prilici da branim Srbe i Srbiju i molim ga da ostane predsjednik svih Srba, posljednji slobodni vođa u Evropi, na ponos svih Srba. Nadam se da ćemo i u ovim izborima zajedno voditi borbu za slobodnu Srbiju - naveo je on.

Na kraju je zaključio: Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski svijet!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.