open-navfaktor-logo
search
Novi Pazar
Za Bošnjake u Sandžaku "Bože pravde" je provokacija, djeca školsku godinu počela himnom "Ja sin sam tvoj"
Početak školske godine u Srbiji obilježen je intoniranjem državne himne. Odluka o intoniranju himne "Bože pravde", koju Bošnjaci u toj zemlji ne osjećaju kao svoju, u školama je čin koji ne nailazi na odobravanje bošnjačkih roditelja i prosvjetnih radnika u Sandžaku. Odluku da se himna "Bože pravde" intonira na početku školske godine donijele su vlasti Srbije. 
03.09.2021. u 09:11
get url
text

Takva odluka naljutila je sandžačke Bošnjake, a Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oglasilo se saopćenjem u kojem su istakli kako Bošnjaci koji žive u Srbiji ne smatraju "Bože pravde" državnom himnom, već himnom srpskog naroda.

Na društvenim mrežama se pojavio i videosnimak iz jedne škole u Novom Pazaru na kojem se vide djeca, sa rukom stavljenom na srce, kako pjevaju himnu "Ja sin sam tvoj", koju je na razglas pustila njihova učiteljica. "Ja sin sam tvoj" je himna Bošnjaka u Sandžaku. Nakon što se snimak pojavio na društvenim mrežama, uslijedile su burne reakcije. U srbijanskim medijima već su najavljene sankcije direktora novopazarske škole, kao i učiteljice. 

Bošnjačko nacionalno vijeće, kako stoji u njihovom saopćenju, poziva sve uprave obrazovno-odgojnih ustanova da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

U nastavku njihovog saopćenja je navedeno: 

- Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vjekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja. Poštovanje je dvosmjerni proces, bit ćete poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda.

Poštovanje države prema narodima koji žive u njoj iskazuje se u svim oblastima djelovanja, a naročito kroz državne simbole i znamenitosti. Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije ministar Ružić bi trebao da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Himna "Bože pravde" odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva.

Himna "Bože pravde" bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-odgojne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti - stoji u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.