open-navfaktor-logo
search
A Hrvatska se radovala
Za Slovence je Šengen propao kao ideja, ovo više nije slobodan prelazak granica
Hrvatski premijer Andrej Plenković se na sva zvona hvalio ulaskom Zagreba u režim Šengena, koji omogućuje slobodno putovanje među državama članicama Evropske unije bez prolaska graničnih kontrola, za više od 400 miliona ljudi. 
19.10.2023. u 09:52
get url
text

VEZANI TEKST - Slovenija suspenduje Schengen na granici s Hrvatskom, šta to znači u praksi

No, sada se postavlja pitanje kakva je budućnost. U Luksemburgu će se danas sastati ministri unutarnjih poslova država članica Evropske unije, a povod su migracije, kriza na Bliskom istoku, i naravno, budućnost Šengena.

Slovenija je najavila uvođenje kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Također, Italija na granici sa Slovenijom želi uvesti iste mjere. 

- Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećanog nivoa procjene terorističke opasnosti u zemljama EU - rekao je slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar za N1.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi informisao je svog slovenskog kolegu Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i italijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne smatra da nema straha za Slovence, koji vikendom rado odlaze u Hrvatsku.

- Šengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja evropskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Šengen je propao kao ideja. Možda neke granične prelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema - rekao je Perne za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.