open-navfaktor-logo
search
Glavni grad Hrvatske
Zagreb: Dan nezavisnosti BiH obilježen izložbom fotografija "Bosnom hodim"
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i Bošnjačka nacionalna zajednica za grad Zagreb i Zagrebačku županiju povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizirali su izložbu fotografija "Bosnom hodim" autora Envera Palalića, javlja Anadolu Agency (AA).
01.03.2023. u 22:31
get url
text

Na početku okupljanja minutom šutnje odana je počast žrtvama nedavnih potresa u Turskoj i Siriji.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić istaknuo je kako unatoč svim lošim predviđanjima i problemima "Bosna i Hercegovina opstaje ne samo kao država nego kao ideja".

- Kao što je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović rekao, Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje na Balkanu, već ideja, zemlja u kojoj ljudi različitih vjera i nacija mogu živjeti zajedno - rekao je Hodžić.

Pozdravio je brojne okupljene, čestitao svima dan nezavisnosti BiH te istaknuo kako je njihovo prisustvo dokaz da u Zagrebu postoji interes za matičnom domovinom, kao i emocija, ljubav prema BiH.

- Sve ono što je BiH prošla kroz svoju dugogodišnju historiju, zaslužuje da se praznici naše domovine proslavljaju - zaključio je Hodžić.

Potpredsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreb i Zagrebačku županiju Sead Berberović podsjetio je kako je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH te kako je to datum kojim se obilježava referendum održan 1992. godine koji je odredio sudbinu i budućnost BiH.

Autor izložbe Enver Palalić, rođen u Travniku 1945. fotografijom se bavi dugi niz godina, od 1960. godine, nakon što je naslijedio obiteljsku tradiciju dvojice daidža fotografa.

Palalić je istaknuo kako na svojim brojnim putovanjima, posebno otkad je umirovljenik, ponajčešće posjećuje Bosnu i Hercegovinu i njezine gradove. Večeras izložene fotografije, njih ukupno 70, nastale su u periodu od prethodnih osam godina i prikazuju gotovo cijeli prostor BiH viđen kroz autorov objektiv.

Izložba fotografija "Bosnom hodim" autora Envera Palalića okupila je značajan broj posjetitelja u dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice, a između ostalih visokih uzvanika, na proslavi su sudjelovali i ambasador Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, posebni savjetnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Domagoj Knežević, predstavnici Ambasade BiH u Zagrebu, predstavnici Grada Zagreba, i drugi...

Autor izložbe Enver Palalić započeo je 2016. godine izlagati fotografije iz serijala "Bosnom hodim" i ovo je treća izložba iz tog serijala. Osim izloženih fotografija, prikazana je video projekcija fotografija s autorovih prethodnih izložbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.