open-navfaktor-logo
search
Samo su interesi vječni
Zašto Brisel vjeruje Vučiću: Kada principe Evropske unije pregazi električni automobil, litij i jalovina
Srbija će otvoriti klaster četiri - "Zelena agenda i održiva povezanost" u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, prenijeli su beogradski mediji.
09.12.2021. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - Rudnik litija u Srbiji je opasnost i za BiH: Hoće li se morati iseliti 200.000 ljudi iz Semberije, šta će biti sa Drinom i Savom

Tako će nakon zastoja od čak dvije godine naš istočni susjed otvoriti četiri nova poglavlja. Šta je Beograd uradio od 2019. godine pa je "zaradio" da mu Brisel dodatno otškrine svoja vrata?

U samoj Srbiji nezadovoljstvo nije bilo veće godinama, posljednja manifestacija desila se u subotu kada su deseci hiljada ogorčenih građana izašli na proteste zbog najave otvaranja rudnika litija kontroverzne kompanije Rio Tinto. Građanske slobode su na minimumu, znaju to najbolje aktivisti koji već sedmicama bezuspješno, kada je jasno da to neće režim predsjednika Aleksandra Vučića, pokušava ukloniti murale posveće ratnom zločincu Ratku Mladiću.

VEZANI TEKST - Da se Beograd ne naljuti: Vlada Crne Gore sa 200.000 eura pomogla organizaciju ustoličenja Joanikija?

Aktivisti se napadaju, hapse bezrazložno, prostorije udruženja redovno "obilaze" desničarske horde... I u vanjskoj politici Srbija se "istakla". Režim je dao od sve sebe da destabilizira Crnu Goru, išlo se na osvajanje prijestolnice Cetinja forsiranjem ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, prosrpske stranke su na otvorenoj liniji s Beogradom na istom zadatku...

I, ono najvažnije, Vučićev režim, ali i akademska zajednica, ostali su na kursu podjele Bosne i Hercegovine. Šefu izvođača radova, članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, daju svaku moguću podršku, glumeći Zapadu istovremeno stranu koja je za mir, integritet, saradnju..., i slične floskule.

VEZANI TEKST - Čović u Beogradu s Vučićem: "Obostrana briga" za konstitutivnost naroda u BiH i Izborni zakon

E zašto onda Brisel još smatra Srbiju kao glavnog igrača na Zapadnom Balkanu? Njemačka, najjača zemlja EU-a, godinama daje vjetar u leđa Vučiću, sada već bivša kancelarka Angela Merkel u septembru je upravo pohodila Beograd i tako onim članicama koje se vode time šta radi Berlin poslala jasnu poruku. 

Budimpešta ovih godina baš i nije bila saglasna s Njemačkom, pogotovo kada je u pitanju migrantska kriza, ali je Mađarska odavno izabrala Beograd kao svog favorita. Olivera Varhelyija, evropskog komesara za proširenje, oštro su kritikovali mediji i političari u EU optuživši Mađara da u svojim izvještajima favorizira Srbiju.

VEZANI TEKST - Politico: Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi favorizira Srbiju

I trenutno možda najvažniji razlog nalazi se u Jadru, u neposrednoj blizini granice Srbije sa BiH. Naime, EU želi prekinuti ovisnost od Kine kada je u pitanju proizvodnja baterija za električna vozila.

Za nadmoć nad Pekingom barem u ovom smislu treba im rudnik litija. Najveći evropski proizvođači automobila s nestrpljenjem očekuju otvaranje rudnika. Očekuje se da će se 2030. godine proizvoditi najmanje 23 miliona električnih automobila. Zato EU navija za Vučića uprkos što pritom gazi svoje principe. Šta će voždu na to reći "brat" iz Pekinga, to je neka druga priča.

Nažalost, živimo vrijeme u kojem ekonomski interes pretvara principe u jalovinu, baš onakvu kakvu će izbacivati Jadar u skorijoj budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.