open-navfaktor-logo
search
Nalaz vještačenja
Zavadlav nije duševni bolesnik, ali je u vrijeme trostrukog ubistva bio smanjeno uračunljiv
Stručnjaci iz Vrapča zaključili su kako Filip Zavadlav (25) nije duševno bolestan.
06.03.2020. u 21:40
get url
text

Kako stoji u nalazu i vještačenju psihijatara i psihologa iz bolnice u Zagrebu, trostruko ubistvo je počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Pravno to označava termin u kojem su sposobnosti shvaćanja značenja vlastitog postupanja i vladanja svojom voljom počinitelja u znatnoj mjeri smanjene.

Velika vjerovatnost je da su na to utjecali lijekovi koji su mu nađeni u krvi od kojih jedan za liječenje teške nesanice: Cerson i Normabel. Sa Županijskog državnog odvjetništvo u Splitu je za Slobodnu Dalmaciju potvrđeno kako je stigao nalaz iz psihijatrijske bolnice gdje su Zavadlava vještačili proteklih sedmica. To također znači da više nema razloga da Filip bude u zatvorskoj bolnici već ga moraju vratiti u pritvor.

U Zagreb je upućen polovinom januara kada jmu je određen pritvor zbog posebno teških okolnosti zločina i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Zbog nemogućnosti da se tada ispita i rastrojstva se posumnjalo da boluje od duševne bolesti te je umjesto u splitski zatvor upućen na psihijatrijski odjel zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti.

Odatle su ga nakon nekog vremena počeli odvoditi u Vrapče kao bi se napravilo kompletno psihijatrijsko vještačenje. Da se procijenilo da je duševno bolestan i neuračunljiv, prema njemu bi se postupalo prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te za trostruko ubistvo ne bi išao u zatvor već na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa.

Kako se pokazalo ne boluje od duševnih bolesti što znači da je uračunljiv, tim vještaka se morao izjasniti je li njegova uračunljivost prilikom trostrukog ubistva bila smanjena.

Naprimjer, osoba može biti smanjeno uračunljiva kada joj je ugrožen život, te je tada tuđom krivnjom dovedena u stanje jake prepadnutosti ili razdraženosti izazvane napadom.

Kod Filipa Zavadlava je utvrđeno da je bio bitno smanjeno uračunljiv. Od početka je bilo saznanja da koristi određene lijekove te je bilo osnovano za pretpostavljati da će se to nalazom i potvrditi. Nađeni su lijekovi Cerson i Normabel koje može propisati ljekar. Cerson su tablete koje sadrže nitrazepam, lijek iz grupe benzodiazepina. Namijenjen je za kratkotrajno liječenje teške nesanice.

Normabel tablete sadrže diazepam koji također pripada grupi lijekova benzodiazepina. Koriste se u liječenju tjeskobe i nesanice. Alkohol nije utvrđen ni u krvi ni u urinu.

Za rafale iz kalašnjikova kojima je smaknuo Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37) u splitskom Varošu osumnjičen je za ubistva iz bezobzirne osvete.

Radi se o kvalificiranom tj. teškom obliku krivičnog djela za koje mu se može izreći kazna dugotrajnog zatvora do 50 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.