open-navfaktor-logo
search
Toplotni udar
Završena obdukcija dječaka umrlog u Kninu, u autu je bio gotovo 7.5 sati
Završena je obdukcija dječaka koji je 8. juna preminuo u Kninu nakon što ga je otac ostavio u automobilu, javlja Slobodna Dalmacija.
10.06.2021. u 16:26
get url
text

Uzrok smrti dječaka je hipertemija odnosno toplotni udar. To je ustanovio patolog Kristijan Bečić koji je svoj nalaz i mišljenje dostavio Županijskom državnom tužilaštvu u Šibeniku koji vodi ovaj slučaj.

VEZANI TEKST - Detalji tragedije u Kninu: Dječak umro u autu, tata ga zaboravio ostaviti u vrtiću

U nalazu međutim nigdje ne stoji vrijeme dječakove smrti pa se još uvijek ne zna kada je dječak umro. Zna se samo da je bio ostavljen na zadnjem sjedištu očevog vozila koje je imalo zatamnjena stražnja stakla. Dječak je po procjeni u vozilu bio od 7.,50 sati ujutro do 15.15 sati poslijepodne.

Hipertermija može uzrokovati višestruko zatajenje organa i često smrt.

Do toplotnog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcioniraju, a unutrašnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni citokini te može doći do višestrukog zatajenja organa. Ulogu može imati i endotoksin iz GI flore. Zatajiti mogu CNS, skeletni mišići (rabdomioliza), jetra, bubrezi, pluća (ARDS) i srce. Aktivira se i koagulacijska kaskada, uzrokujući ponekad diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Mogu se razviti hipekalijemija i hipoglikemija.

Glavni znak je globalna disfunkcija CNS– a, u rasponu od konfuzije do delirija, konvulzija i kome. Tahikardija je česta, čak i kad bolesnik leži ispružen na leđima, kao i tahipneja. Kod klasičnog toplotnog udara, znojenje je relativno često. U oba oblika, temperatura tijela iznosi 40 °C a može doseći i 46 °C.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.