open-navfaktor-logo
search
HDZ-ovka poznata po rigidnim stavovima
Željana Zovko bez stida i empatije: Govori se o izgladnjivanju Gaze, ali ja ne vidim da je iko gladan
AUTOR: Faktor/Jutarnji.hr
23.05.2024. u 14:24
get url
text
Željana Zovko, HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu, zagovornica Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini na etničkom principu po mjeri HDZ-a, zagovornica aparthejda u našoj zemlji, desničarka koja je nebrojeno puta dosad šokirala javnost, učinila je to i ovog puta. 
Zovko je dala intervju hrvatskom Jutarnjem listu gdje je govorila i o Gazi. 
HDZ-ovka je bez imalo stida negirala humanitarnu krizu u Gazi, odnosno ona je poručila da ne vidi glad u Gazi o kojoj se govori. 
Jutarnji je u naslovu citirao Zovko koja se pita šta je "Netanyahu (Benjamin, premijer Izraela) trebao napraviti"?  
- Stalno se govori o izgladnjivanju Gaze, ali ja ne vidim da je iko gladan - rekla je. 
Kako Jutarnji navodi, Zovko je izjavila da "sada u Gazu ulazi četiri puta više pomoći nego prije Hamasovog napada. Skeptična sam u odnosu na sve informacije o stradavanju civila", navodi se u tekstu koji je u cijelosti dostupan pretpaltnicima Jutarnjeg.
Proteklih mjeseci relevantne svjetske organizacije više puta su upozoravale na nedostatak hrane i vode u Pojasu Gaze te o drugim nehumanim uvjetima života Palestinaca. 
Tako su mjesecima humanitarne organizacije, koje uključuju Svjetski program za hranu i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, upozoravale da ljudi u Gaze pate od "katastrofalne razine gladi".
Odmazda Izraela za Hamasov napad 7. oktobra jedna je od najtežih operacija bombardovanja u novijoj historiji, ocjene su brojnih analitičara i zvaničnika. U tom razaranju uništena su čitava naselja a Svjetski program za hranu UN-a kaže da su dijelove teritorije Gaze gurnuli u glad.
Svjetska zdravstvena organizacija često izlazi sa podacima o stanju u Gazi, pa se tako može čuti da medicinska pomoć teško dolazi do tamošnjeg stanovništva koje je i pod stalnom paljbom Izraela, ali i da glad dodatno otežava situaciju bolesnih. 
Humanitarne organizacije često obavještavaju javnost da se prekida dosatava hrane i lijekova iz raznih razloga, uglavnom sigurnosnih, pa potom obavještavaju kasnije da je pomoć ipak krenula. Jedna od posljednjih informacija je sljedeća: Prema američkim zvaničnicima, humanitarna pomoć počinje da ulazi u Gazu preko mola koji su izgradile SAD.
- Pomoć teče - rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u srijedu u Bijeloj kući.
- Ne teče brzinom kojom bi bilo ko od nas bio zadovoljan, jer uvijek želimo više - dodao je.
Ministarstvo odbrane SAD-a procjenjuje da je do srijede navečer stiglo više od 800 tona pomoći.
Mornarički viceadmiral Brad Cooper rekao je da se Sjedinjene Američke Države nadaju da će svakodnevno dostavljati oko 500 tona pomoći preko pristaništa, ili oko 90 kamiona dnevno, navodi CNN.
Veći dio Gaze je na rubu gladi. Neki službenici humanitarne pomoći kažu da je glad stigla na neke lokacije, navodi se između ostalog u tom CNN-ovom izvještaju od danas. 
- Pomoć je stigla na pristanište prošle sedmice i ukrcana je u kamione, ali konvoj kamiona i veći dio njegovog sadržaja sustigle su gomile ljudi. U incidentu je poginuo jedan muškarac. Humanitarne organizacije sada koordiniraju sigurne rute za konvoje kako bi izbjegli bilo kakve smrtonosne incidente.
U međuvremenu, izraelski tenkovi napredovali su u Rafahu u južnoj Gazi u srijedu navečer - navodi Reuters.
Dakle, prema izvještaju UN-ovih organizacija koje su nesumnjivo mjerodavne i pouzdan izvor informacija o stanju u Gazi, o gladi izvještavaju i zapadni mediji. Željana Zovko to ne vidi.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.