open-navfaktor-logo
search
Nakon eskalacije agresije
Zvanična potvrda: Egipat će se pridružiti južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde
AUTOR: Al Jazeera Balkans
12.05.2024. u 15:45
get url
text
Gaza
Gaza
Egipat kaže da će se službeno pridružiti tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji optužuje Izrael da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u Gazi.
Egipat je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova naveo da je taj potez uslijedio kao posljedica eskalacije izraelske agresije na palestinske civile.
- To dolazi u svjetlu pogoršanja ozbiljnosti i razmjera izraelskih napada na palestinske civile u Pojasu Gaze i kontinuirane primjene sistematske prakse protiv palestinskog naroda, uključujući direktno gađanje civila i uništavanje infrastrukture u Pojasu, te prisiljavanje Palestinaca na bijeg  - saopćeno je iz ministarstva.
Egipat je rekao da je pozvao Izrael da ispuni svoje obaveze kao okupatorske sile i provede privremene mjere koje je izdao ICJ, a koje zahtijevaju osiguranje pristupa humanitarnoj pomoći na način koji zadovoljava potrebe Palestinaca u Pojasu Gaze.
Također se traži da izraelske snage ne počine nikakva kršenja protiv palestinskog naroda.
U saopćenju, Egipat je obnovio poziv Vijeću sigurnosti UN-a i međunarodnim stranama da poduzmu hitne mjere za postizanje dogovora za prekid vatre u Pojasu Gaze i zaustavljanje vojnih operacija u Rafahu, kao i da osiguraju neophodnu zaštitu za palestinske civile, prenosi AJB.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.