open-navfaktor-logo
search
Nakon 50 godina
Američka letjelica sletjela na Mjesec
Letjelica Odisej (Odysseus) sletjela je u petak na krater Malapert A na Mjesecu i time je postala prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela u više od 50 godina.
23.02.2024. u 08:41
get url
text

Intuitive Machines, kompanija sa sjedištem u Houstonu, koja je izgradila letjelicu, postala je prvo komercijalno preduzeće koje je ikada spustilo svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca.

- Možemo bez sumnje potvrditi da je oprema na Mjesecu. Odisej ima novi dom - rekao je suosnivač Intuitive Machinesa i glavni tehnološki direktor Tim Crane u NASA-inom direktnom prijenosu slijetanja.

Letjelica je prošle sedmice lansirana iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, a u srijedu je ušla u orbitu Mjeseca.

Slijetanje na Mjesec u četvrtak učinilo je ovo prvim američkim slijetanjem na Mjesec nakon Apollo programa 1972. godine.

Odisej je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčeva zračenja.

Intuitive Machines je bila jedna od nekoliko kompanija koje je američka svemirska agencija odobrila za izgradnju privatnih lunarnih lendera koji bi mogli slati naučne korisne terete u svemir.

NASA je kompaniji platila prijavljenih 118 miliona dolara za misiju na Mjesec u četvrtak.

Stručnjaci kažu da su ove robotske misije važne za istraživanje Mjeseca dok se NASA i Kanadska svemirska agencija spremaju poslati četiri astronauta da lete oko Mjeseca u svojoj nadolazećoj misiji Artemis II sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.