open-navfaktor-logo
search
Veliki rizik
Druga u svijetu: Bitcoin postaje zvanična valuta i u Srednjoafričkoj Republici
Srednjoafrička Republika (CAR) odobrila je Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja - tek druga zemlja koja je to učinila.
02.05.2022. u 14:24
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Srednjoafrička Republika je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, ali je bogata dijamantima, zlatom i uranijumom. Decenijama je zahvaćena sukobima i bliski je ruski saveznik, a plaćenici iz Wagner grupe pomažu u borbi protiv pobunjeničkih snaga.

Zastupnici su jednoglasno glasali za usvajanje bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja, navodi se u saopćenju predsjedništva CAR-a.

Navodi se da ovaj potez stavlja Srednjoafričku Republiku "na mapu najhrabrijih i najvizionarskijih zemalja svijeta".

El Salvador je postao prva zemlja koja je usvojila Bitcoin kao zvaničnu valutu u septembru 2021.. Taj su potez kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući Međunarodni monetarni fond, iz kojeg su naveli da povećava rizik od finansijske nestabilnosti.

Drugi su izrazili strah da bi kriptovalute poput Bitcoina mogle kriminalcima olakšati pranje novca i da su štetne po okoliš jer troše toliko električne energije za proizvodnju, piše BBC.

Internet je potreban za korištenje bilo koje kriptovalute, ali je 2019. godine samo četiri posto ljudi u Srednjoafričkoj Republici imalo pristup internetu, prema web stranici WorldData.

Zemlja trenutno koristi francuski CFA franak kao svoju valutu, zajedno sa većinom drugih bivših francuskih kolonija u Africi.

Neki vide usvajanje bitkoina kao pokušaj potkopavanja franka, usred nadmetanja za utjeca na zemlju bogatu resursima između Rusije i Francuske.

- Kontekst, s obzirom na sistemsku korupciju i ruskog partnera koji se suočava sa međunarodnim sankcijama, podstiče sumnju - rekao je francuski analitičar Thierry Vircoulon za novinsku agenciju AFP.

U glavnom gradu, Bangiju, odgovor je bio različit.

Ekonomista Yann Daworo rekao je za BBC Afrique da bi to olakšalo život jer se transakcije mogu obaviti pametnim telefonima i lako je pretvoriti bitkoin u bilo koju drugu valutu.

- Poslovnjaci više neće morati da šetaju sa koferima franaka koji će morati da se konvertuju u dolare ili bilo koju drugu valutu da bi kupovali u inostranstvu - dodao je.

Međutim, kompjuterski naučnik Sydney Tickaya rekao je da smatra da je usvajanje kriptovalute "preuranjeno" i "neodgovorno".

- Pristup internetu još uvijek nije razvijen u zemlji, dok Bitcoin u potpunosti ovisi o internetu - rekao je on dodavši da država ima hitnijih pitanja kao što su sigurnost, obrazovanje i pristup vodi za piće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.