open-navfaktor-logo
search
Kompanije će morati brisati račune
Florida od 2025. zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina korištenje društvenih mreža
Djeca od 14 i 15 godina trebat će roditeljski pristanak prije prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata
Faktor/Sky News
26.03.2024. u 08:53
get url
text
Kompanije koje ne uspiju izbrisati račune riskiraju da budu tužene
Kompanije koje ne uspiju izbrisati račune riskiraju da budu tužene
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL
Na Floridi će djeci mlađoj od 14 godina od iduće godine biti zabranjeno pridruživanje društvenim mrežama.
Riječ je o zakonu koji je potpisao guverner Ron DeSantis, a zakon nalaže kompanijama u čijem su vlasništvu društvene mreže da izbrišu račune osoba mlađih od 14 godina.
Djeca od 14 i 15 godina trebat će roditeljski pristanak prije prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata, piše Sky News.
Kompanije koje ne uspiju izbrisati račune riskiraju da budu tužene u ime djece. U slučaju kršenja zakona, kompanije bi mogle platiti kaznu u rasponu od 10.000 do 50.000 dolara.
Novi zakon bi na Floridi trebao stupiti na snagu u januaru iduće godine. Zakon je već izazvao negodovanje kompanija društvenih medija koje tvrde da se njime krši američki ustav.
Državni republikanski predsjednik Paul Renner nazvao je zakon svojim glavnim prioritetom i rekao da "dijete u razvoju ne može znati da mu tehnologija može izazvati ovisnost".
Prijedlog zakona također definira materijal štetan za djecu kao sadržaj "koji nema ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili naučnu vrijednost za maloljetnike", uz "očigledno uvredljive" prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.
- Kompanije koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili zabrane budući pristup maloljetniku nakon prijave, odgovorne su maloljetniku za takav pristup, uključujući sudske troškove i razumne advokatske naknade - kaže novi zakon.
Renner je priznao da zna da će kompanije za društvene mreže tužiti čim ovo bude potpisano, ali smatra da će ih država pobijediti.
- Pobijedit ćemo ih i nikada nećemo stati - izjavio je.
DeSantis, koji je nedavno obustavio svoju kampanju za republikanskog kandidata za predsjednika, također je podržao prijedlog zakona.
NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara "ličnu iskaznicu za internet" i postavlja ograničenja za sve stanovnike Floride bez obzira na dob.
- Razočarani smo što je guverner DeSantis podržao ovaj zakon - rekao je Carl Szabo, potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea.
Dodao je da postoje bolji načini da građani Floride i njihovi podaci budu sigurni na internetu bez kršenja njihovih sloboda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.