open-navfaktor-logo
search
Istraživanja pokazala 
Govor mržnje značajno porastao na Twitteru nakon što ga je preuzeo Musk
Dvije nadzorne grupe objavile u petak su istraživanja koja su pokazala da je govor mržnje na Twitteru značajno porastao, čime je "pala u vodu" tvrdnja Elona Muska da su "utisci govora mržnje" drastično pali na ovoj platformi otkako ju je on preuzeo.
05.12.2022. u 13:09
get url
text

Centar za suzbijanje digitalne mržnje i Liga za borbu protiv klevete su u svojim izvještajima naveli da je obim govora mržnje na Twitteru dramatično porastao pod Muskovim upravljanjem.

Konkretno, Centar za suzbijanje digitalne mržnje saopćio je da je, između ostalog, upotreba uvreda protiv homoseksualaca i trans osoba porasla za 58 posto, odnosno 62 posto.

Liga za borbu protiv klevete je u zasebnom izvještaju navela da njeni podaci pokazuju "i povećanje antisemitskog sadržaja na platformi i smanjenje moderiranja antisemitskih postova", piše CNN.

Obje grupe su alarmirale zbog onoga što vide da se dešava na Twitteru, jednoj od najutjecajnijih komunikacijskih platformi na svijetu. Liga za borbu protiv klevete opisala je pogoršanje stanja kao zabrinjavajuću situaciju koja će se vjerovatno pogoršati, imajući u vidu ogroman broj otkaza osoblju za moderiranje sadržaja na Twitteru.

Imrad Ahmed, izvršni direktor Centra za suzbijanje digitalne mržnje, rekao je da je Musk "poslao signal svim vrstama rasista, mizoginih i homofoba da je Twitter otvoren za poslovanje i da su u skladu s tim reagirali".

- Siguran prostor za mržnju je neprijateljsko okruženje za većinu pristojnih ljudi - dodao je Ahmed.

U petak popodne, Musk je odgovorio na članak New York Timesa o istraživanju napisavši tvit da je "potpuno lažno", ne precizirajući koji aspekt izvještaja osporava.

Potom je ponovio svoju tvrdnju da broj pregleda tvita koji sadrži govor mržnje nastavlja opadati.

Musk je više puta rekao da želi poništiti mnoge politike moderiranja sadržaja koje su bile na snazi prije nego što je on preuzeo kompaniju i signalizirao je da želi da se govor zabrani samo kada podstiče nasilje ili krši zakon.

Ovaj milijarder je već ukinuo prethodna Twitterova pravila o dezinformacijama o Covidu i rekao da planira dati "opću amnestiju" ljudima koji su ranije bili zabranjeni zbog kršenja pravila Twittera.

- Ove promjene već utiču na širenje mržnje na Twitteru, a povratak ekstremista svih vrsta na platformu ima potencijal da pojača širenje ekstremističkog sadržaja i dezinformacija - saopćila je Liga za borbu protiv klevete., dodavši da "ovo također može dovesti do povećanog uznemiravanja korisnika".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.