open-navfaktor-logo
search
Ostvaruju li se strahovi
Je li umjetna inteligencija spremna zamijeniti ljude na Googleu?
Među tehnološkim divovima koji dominiraju AI arenom, Google stoji kao jedan od vodećih, hvaleći se vrhunskim tehnologijama mašinskog učenja.
25.12.2023. u 09:30
get url
text

Međutim, na pomolu je seizmički pomak, koji bi mogao dovesti do toga da AI zamijeni radnike unutar kompanije, kao što je otkriveno u nedavnom izvještaju.

Nazvan "Googleova radna snaga dobija AI tretman. Suočavaju li se Googleovi zaposlenici s time?", izvještaj portala The Information baca svjetlo na budućnost u kojoj AI ima prednost u različitim ulogama, u razvoju potaknut nedavnim tehnološkim otkrićima kompanije.

Intrigantno je da izvještaj sugerira da bi unatoč tome što su ljudi prvi zauzeli te položaje, umjetna inteligencija uskoro mogla preuzeti njihove odgovornosti.

Spekulacije se vrte oko mogućnosti preraspodjele pogođenih radnih mjesta ili njihovog direktnog prekida.

Google, koji je poznat po ručnom odabiru elitnih stručnjaka za svoju radnu snagu, sada razmišlja o neviđenom, odnosno zamjeni svog ljudskog talenta umjetnom inteligencijom.

Takvo razmišljanje naglašava veliki potencijal i snagu ugrađenu u Googleov napredak vezan za AI.

Izvještaj ukazuje na određena područja u kojima bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti ljudske uloge, odnosno prvenstveno unutar Googleovih prodajnih timova i odjela za oglašavanje, koji obuhvataju do 30.000 zaposlenika.

Fokus je usmjeren na alate vođene umjetnom inteligencijom usmjerene na sljedeću generaciju oglašavanja, poboljšavajući cjelokupno iskustvo za oglašivače putem sredstava izrađenih pomoću AI-ja.

Pojava umjetne inteligencije dugo je ulijevala strahove od premještanja s posla, što nije zaobišlo ni Googleovu radnu snagu. Dok su početne bojazni upućivale na daleku budućnost zamjene radnih mjesta vođene umjetnom inteligencijom, trenutni narativ je u suprotnosti s tim, a navedeni izvještaj ukazuje na potencijalni preokret u dinamici Googleove radne snage.

Suprotno prvobitnim uvjeravanjima da bi uloga umjetne inteligencije pojednostavila zadatke, a ne ukinula radna mjesta, izvještaj implicira neposrednu prijetnju od gubitka posla Googleovih zaposlenika.

Unatoč rastućem konsenzusu da je integracija umjetne inteligencije neizbježna, i dalje se vode rasprave o vremenskom okviru za njegovu široku implementaciju.

U trenutnoj eri brzog tehnološkog napretka, izvještaj zadire u nadolazeću stvarnost umjetne inteligencije koja preuzima ljudske uloge, piše Tech Times

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.