open-navfaktor-logo
search
Završeno testiranje
Jesmo li na pragu stvaranja gotovo neograničenog izvora čiste energije
Commonwealth Fusion Systems (CFS) i Centar za plazmu, nauku i fuziju (PSFC) Instituta za tehnologiju u Massachusettsu završili su uspješno testiranje ključne tehnologije, vrlo moćnog magneta. 
14.09.2021. u 11:43
get url
text

Magnet je dovoljno jak da kad tim izgradi svoje fuzijsko postrojenje u obliku krofne s tim magnetima moći će postići "neto energiju", što znači da fuzijsko postrojenje stvara više energije koja je potrebna za pokretanje i održavanje reakcije, rekli su iz CFFC-a i MIT-ovog PSFC-a.

- To je velika stvar - rekao je za CNBC Andrew Holland, glavni izvršni direktor Udruženja fuzijske industrije. 

Fusion je napravila ključni korak naprijed u svom prelasku iz laboratorija u komercijalnu održivost uspješnim testom ključne tehnologije - vrlo snažnog magneta koji koristi vrlo malo energije.

 

Na testiranju magnet je dosegao 20 tesla, što je mjerna jedinica koja pokazuje snagu magneta, poput automobilske firme, nazvano je po naučniku Nikoli Tesli. Za referencu, 20 tesla je 12 puta više od magnetskog polja tradicionalne magnetske rezonancije ili magnetske rezonancije.

- Učinio je to trošeći samo oko 30 vati energije - nekoliko redova veličine manje od tradicionalnog magneta koji provodi bakar koji je MIT prethodno testirao, a koji je koristio 200 miliona vati - rekao je  Dennis Whyte , direktor PSIT-a MIT-a i suosnivač CFS.

Nuklearna fuzija je reakcija koja pokreće Sunce i zvijezde. To se događa kada se dvije manje, lakše jezgre spoje zajedno u jednu težu jezgru, oslobađajući energiju.

Ako se fuzija može postići na zemlji i komercijalizirati, ona će osigurati gotovo neograničen izvor čiste energije bez stvaranja otpada nuklearne fuzije, koji može ostati radioaktivan hiljadama godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.